
ЗАРЕЖДАНЕ...
Скритите захари в храните: Къде не очакваме да ги открием? | ||||||
| ||||||
Какво са скритите захари? Скритите захари са онези добавени захари, които производителите влагат в храни и напитки, за да подобрят вкуса, текстурата или трайността им. Често се крият зад сложни наименования като "глюкозо-фруктозен сироп", "малтоза" или дори "концентриран плодов сок". Това звучи толкова безобидно, нали? Къде не очакваме да ги открием? – Сосове и дресинги – Кетчупът, барбекю сосът и дори балсамовият оцет често съдържат добавена захар. Само една супена лъжица кетчуп може да има до 4 грама захар! – Зърнени закуски и мюсли – Мюслито, което обещава "енергия за целия ден", може да съдържа повече захар от шоколадово блокче. Проверявай етикета! – Йогурти с вкус – Докато мислим, че консумираме полезен пробиотик, всъщност приемаме десерт. По-добре си сложи няколко пресни плодчета в натурален йогурт. – Готови сосове за паста – Кой би предположил, че доматеният сос за спагети има захар? И то понякога до 12 грама на половин чаша. – Замразени полуфабрикати – Замразените пици, готовите ястия и дори замразените зеленчуци с подправки могат да съдържат добавена захар. Как да разпознаем скритата захар? Най-логично е да кажем – Чети етикетите! Ако видиш думи като "сироп", "нектар", "концентрат" или всякакви съставки, завършващи на "-оза", имай едно наум. Не знам за вас, но аз съм се хващала да мисля, че съм на здравословна вълна, докато гриза "фитнес" барчета, които съдържат толкова захар, колкото две парчета торта. Понякога се чудя дали маркетолозите не са най-големите сладкари! Скритите захари са като малките бели лъжи – трудно ги хващаш, но щом го направиш, започваш да гледаш на нещата с нови очи. Следващия път, когато посегнеш към любимия си продукт, хвърли един поглед на етикета. Може да се изненадаш! Здравето започва от малките избори! |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg