Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Собственичката на необикновено кафене в София: Сватба на коргита и други интересни събития можете да очаквате при нас скоро
Автор: ИА Фокус 13:33 / 05.11.2023Коментари (0)495
©
"Планират се много други различни събития като парти за Коледа в бъдеще, предстоят и много други интересни събития като рождени дни на коргита, сватби на коргита можете да очаквате скоро", това разкри пред "Фокус" собственичката на първото заведение с "кучешки персонал", Габриела Стоименова, председател на Корги клуба в България.

Екипът на "Фокус" гостува на едно по-нестандартно и различно заведение за ароматно кафе и отдих в столицата, за да ви запознаем с необикновената идея за кафене и разбира се с две коргита, които са най-чаровната част от уютното местенце, което посети екипът ни.

Габриела е собственик на две кученца от породата корги, а идеята за заведение с корги тематика се е родила години преди реализацията й. Провокирана от любовта си към породата, жената решава да създаде уютно местенце, където собствениците на коригитата, а и не само, да могат да пият кафето си сред любимата порода и да научат малко повече за нея.

Нека се запознаем и с бижутата на заведението - когритата Бери и Астирт

"Имаме две коргита Бери и Астрит. Бери е нашето момченце, той е на 2 години и половина. Шампион на Сърбия и на Гърция, като в момента продължава своята кариера в стремежа си да спечели интернационална титла.

Астрит, тя е нашата госпожица на 20 месеца, което е около година и половина. Тя също е шампион на Сърбия и Гърция, но в категория млади кучета. Тепърва прохожда в шампионската лига, ако мога така да кажа за възрастни кучета", разказва собственичката им.

На въпросът "Споделяли ли са клиенти на заведението, че са усетили терапевтичен ефект от играта с коргитата?", Габриела отговаря: 

"Ако трябва да съм честна да, част от клиентите ни идват просто след работа, след по-натоварен ден, за да ги погушкат, да си поиграят с тях и да разтоварят от стресиращия ден. Научно е доказано, че само 10 минути галене на кученце или котенце може да освободи стреса и да повиши хормона на щастието".

Собственичката на кафенето споделя, че контактът на кученцата с множество хора им влияе положително. 

"Породата е много социална, дружелюбна, игрива и енергична и те с удоволствие и с радост търсят контакта на нашите клиенти. Понякога е по-гръмогласно и шумно, но по този начин те искат да привлекат тяхното внимание и хората да отидат при тях да ги погалят", казва тя.

Габриела ни разказа и как преминава ежедневието на пухкавите попълнения на кафенето. 

"Когато са тук в заведението те си имат собствено пространство, в което прекарват деня и човек може да влезе при тях и да с поиграе с тях при определени условия и общо взето деня преминава в игри и получаване на награди и лакомства.През другото време когато не са в заведението, участват в различни събития конкурси и изложби в стрната и извън нея", обяснява тя. 

Не се е налагало кучетата да минават специална дресировка, тъй като "те са изключително адаптивна порода" и се чувстват добре навсякъде.

Габриела споделя, че клиентите определено се вълнуват от организираните от кафето събития - йога с коргита, рисуване с коргита и пекарна за корги бисквитки.

"Със сигурност се запълват събитията много преди самата дата, която сме насрочили. Самите те ни питат кога ще има отново, дали са се запълнили местата,  дали могат да се включат. Самите те дават идеи какво можем да направим, което нас много ни радва", споделя жената. 

Зададохме на председателя на Корги клуба в България и един любопитен въпрос за породата. Попитахме, защо някой коргита си имат опашки, други не и на какво се дължи това?

"Коргитата са с дълги опашки. В миналото са ги рязали, защото коргитата са имали работна функция. Това са овчарски, пастирски кучета и, за да може да се провират между карата на добитъка, без да бъдат настъпвани опашките, се налагало тяхното рязане. С времето са се опитали да селектират така кучетата да се раждат без опашка, но това не е било много успешно. Този опит за промяна на гена на кучета е повлиял, така че сега днес, когато е забранено да се режат опашките, да се раждат кученца с опашки или полуопашки, като това е нормално и те трябва да си бъдат с естествената си дължина", обясни тя.

На тези, които се чудят дали да си вземат куче от породата корги за домашен любимец, Габриела дава следния съвет, преди предприемането на важната стъпка:

"Със сигурност да ни посетят да видят характера на кучетата, за да видят какво ги чака. Да се запознаят с особеностите на породата. Със здравния аспект и заболяванията, които има тази порода, тъй като за съжаление всяка изкуствено създадена порода има своите генетични обменявания и е много важно човек да бъде запознат. Ние, разбира се, можем да съдействаме и да информираме хората по всеки един точен аспект.

И да бъде подготвен за дузина косми, защото това е порода, която пуска много козина и ако не можем да приемам това като част от ежедневието, може би тази порода не е подходяща за нас", съветва стопанката на Астирит и Бери.

Повече можете да видите във видеото.

Илиана ПЕНОВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: