Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сочена е за една от трите бели отрови, но от хилядолетия хората я консумират
Автор: Екип Ruse24.bg 15:04 / 24.11.2023Коментари (0)38542
©
Захарта е сочена за една от трите бели отрови – сол, захар и брашно. Дори и знаейки това, хората от хилядолетия консумират захар, защото сладкият вкус е много по-приятен, примамлив и предпочитан от горчивия. В наши дни информираността е основен белег на обществото – непрекъснато изплуват тези, които подчертават вредното влияние на захарта за организма на човек, но дори и този факт не спира консумацията на сладката "бяла отрова".

Нещо повече – съвременната хранителна индустрия експлоатира все повече захарта за придаването на приятен вкус на храни, за които дори и не подозираме, че е необходима употребата ѝ. Например захар се съдържа в почти всички пакетирани храни, дори картофките и салатите в МакДоналдс съдържат захар, което е една от причините за вредното влияние на т.нар. фаст фууд.

Захарите са вид въглехидрати. Рафинираната захар представлява захароза, която състои от глюкоза и фруктоза – прости захари, намиращи се естествено в плодовете. Захароза и глюкоза се съдържат в малки количества и в някои зеленчуци като цвекло, моркови, грах.

Човечеството употребява захар от хилядолетия. Още в средата на първото хилядолетие пр.н.е. индийците започнали да изваряват праха от сока на захарната тръстика. Полученият продукт в началото бил използван само като лекарство, но след време те започнали да подслаждат с него различни ястия. След няколко века плантации за захарна тръстика се появяват в Китай, а после и в Персия.

В древността захарта била известна като индийска сол в Гърция. Култивираното цвекло се смята, че произхожда от Средиземноморските райони на Европа. Въпреки че се използва от много по-рано като зеленчук и фуражна култура, като източник на захар се използва само от последните 170 г. Европейците дълго време не са произвеждали захар, а вносната е била много скъпа. Едва през 1747 г немският химик Андреас Марграф открива, че кристална захар може да се получава от цвеклото.

Наполеон прави революция в производството на захар, като поставя началото на интензивно производство на видове цвекло. По негова заповед са изградени инсталации за извличане на захар във Франция. Около средата на 19-ти век се развива масова индустрия в Германия и Франция, основана на цвекло с високо захарно съдържание и усъвършенствани техники за добив на захар.

В самото начало захарта била луксозна храна като черния хайвер и се продавала само на елита на Европа. Не след дълго обаче тя била използван като бърз източник за енергия за работници в новия индустриализиран свят. Според някои учени хората обичат захарта, защото сладкият вкус ни напомня за майчиното мляко. Всички захари, които поглъщаме, се превръщат в глюкоза, за да може организмът ни да я преработи. Това е и причината всички млекопитаещи животни да обичат сладко, макар за повечето от тях то да е наистина вредно, пише gotvach.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
51-ото Народно събрание
Риск от чума по дребните преживни животни
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: