Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тайната на добрата туршия е в правилния избор на оцет
©
По традиция през този сезон българинът си приготвя домашна туршия. Някои от домакините се възползват от последните зеленчуци в градината, а други си набавят такива от хранителния магазин или зеленчуковия пазар.

Всяка есен Вера Качулска приготвя домашна туршия по традиционна рецепта със зеленчуци, откъснати от градината. Отнема й само половин час да направи така любимата зимнина на цялото семейство.

"Ние си я наричаме парена туршия, защото се прави със заливка, топла заливка, смес от олио, оцет, вода, захар, сол и подправки – черен пипер и дафинов лист. Загрява се, завират повечето съставки, накрая се добавя олиото и всичко нарязано се залива“, споделя тайната пред БНТ Вера Качулска.

А тези, които нямат градина, но пък имат желанието да си направят туршия, избират внимателно зеленчуците, които купуват.

"Гледаме да бъдат от корпоративния пазар, където от село идват повече да продават“.

"От хора, които са си произвели, не такива големи продукции, дето са пристигнали не знам от къде, от Турция ли, от къде“.

"Хубавите продукти в магазина си личат, не е нужно да се гони цена. Все пак това са зеленчуци, това не са кой знае колко скъпи. И като си представите, че приготвяте едни 3 или 6 килограма, както е пълната рецепта, не е кой знае колко пари да се вземат хубави неща“.

Приготвянето на традиционната туршия си има и своите тънкости. Например изборът на правилния оцет.

"Трябва да си пише на него оцет, винен или ябълков, няма значение, защото имаме продукти в магазините, на които пише кисела подправка или оцет ем-продукт, това не е оцет, не си разваляйте туршията с такива продукти“, апелира Вера Качулска.

А други предпочитат да го приготвят сами, за да са сигурни в качество му.

"Оцетът аз си го правя от ябълки, домашен. Това се прави с всичко студено, но се яде само 1 седмица. След това се разваля. Или пък трябва да се изварят за зимата ако искате по-дълго“.

Независимо как е приготвена – с домашни зеленчуци или такива от магазина, с гореща или студена заливка, според българина туршията има много ползи за човешкия организъм.

"Туршията е антиоксидант, особено зелето. Хубаво е да може да се консумира и от децата, но моите внуците не го искат“.

"Чисто е, даже мисля, че е по-чиста от много други зеленчуци. Даже викаме повече няма да взимаме краставици и домати да купуваме, ще почнем туршиите след 1-2 седмици“.

"Цяла зима си има салата и е вкусно“.

"Нашата традиционна кухня е доста богата от това да осигури на нашата географска ширина всичко, което му е нужно на човешкия организъм, да е здрав през зимата“.

Заради топлото време повечето домакинства ще приготвят така популярната зимнина през следващия месец.

Още по темата: общо новини по темата: 42
21.10.2024 »
20.10.2024 »
19.10.2024 »
19.10.2024 »
19.10.2024 »
18.10.2024 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Зима 2024/2025 г.
Висша лига на Англия сезон 2024/25
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: