Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тайната на тънките палачинки за неделната закуска
Автор: Екип Ruse24.bg 22:50 / 29.06.2024Коментари (0)1607
©
Невинаги е възможно да се готвят палачинки, така че да се окажат тънки и с приятна текстура с малки дупчици по повърхността им. Причината са пет основни грешки, които много домакини допускат при приготвянето на тази вкусна закуска. Как да направите тънки палачинки?

Първо, много домакини не обръщат внимание на качеството на тигана, но крайният резултат много зависи от това. Палачинките трябва да се пекат в тиган с дебело дъно, чугун или много висококачествен алуминий с незалепващо покритие.

Втората грешка е неизползването на растително масло при пържене. Палачинките обичат масло. Няма нужда да го изсипвате в тавата, просто го намажете с тънък слой мазнина.

Третата грешка е неправилният брой яйца. За един литър тесто са ви необходими максимум 4 яйца.

Четвъртата грешка е излишната захар. Тази съставка е важна за покафеняването, но твърде много от нея прави тестото жилаво. Препоръчително е да добавите не повече от две супени лъжици захар на литър смес.

Освен това приготвената смес не трябва да се оставя да престои прекалено дълго време, достатъчно е 5-10 минути.

Тайната на перфектната смес за палачинки

Основни компоненти на тестото за класически палачинки са брашно, яйца, мляко, растително масло, захар и сол. Почти всяко мляко е подходящо, но е по-добре да използвате пастьоризирано краве мляко с 3,2–4% масленост (обикновено се продава в бутилки), а не UHT.

Понякога млякото се препоръчва да се смесва с вода в различни пропорции. За тънки палачинки млякото не трябва да е топло или горещо. Можете да направите тесто за палачинки, като използвате всяко растително мляко - от бадеми, кокос, овесени ядки, ориз.

Качеството на брашното играе голяма роля: За палачинките е важно да има много глутен. Той отговаря за еластичността на тестото, благодарение на него палачинките не се късат и лесно се обръщат в тигана.

Ето защо опитите за приготвяне на "безглутенови“ палачинки от алтернативни видове брашно - елда, ориз, овесени ядки - често завършват неуспешно. За да сте сигурни, че резултатът няма да ви разочарова, смесете желаното брашно с първокласно пшенично брашно в съотношение 30 грама от първото и 70 грама от второто.

Яйцата са не по-малко важни за палачинките: колкото повече са, толкова по-еластично ще бъде тестото и толкова по-малко време ще отнеме печенето. Не можете да направите палачинки без яйца. Обикновено в ресторантите, където трябва да се изпържат голям брой палачинки, се добавят повече яйца. Но не може да се слага прекалено голямо количество - палачинките ще придобият характерния вкус на яйца.

Средно 1 литър мляко изисква от 3 до 5 броя. Трябва да добавите растително масло към тестото, в противен случай има голям риск палачинките да станат твърде кафяви или дори да изгорят, а ръбовете ще бъдат твърде крехки. След като забъркате сместа, оставете я да престои 5 минути на стайна температура, така че глутенът да се "разтвори“.

Ако по време на готвене разберете, че тестото е твърде гъсто, добавете още мляко; ако, напротив, е твърде течно, добавете още малко брашно, съветват от actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: