Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тази билка лекува стомаха и помага при лечението на кисти
Автор: Цвети Христова 12:00 / 21.05.2024Коментари (0)1727
©
Sofia24.bg ще ви разкаже за една билка, която лекува стомаха, прочиства кръвта и помага при лечението на кисти. Растението е известно като калоферче, но се нарича още и балсамна хризантема или турта. Цветовете му са жълти на цвят и цъфтят през лятото. На височина достига до 120 см. Листата му са богати на етерично масло, витамин С, каротин и минерални соли. 

Отглежда се в Европа, Азия и Америка. Познато е и на народите в Русия, които го наричат канупер. Ароматът му е нещо средно между аромата на джоджен и лимони. Обикновено у нас се отглежда като градинско цвете. В Централна Европа обаче, листата му, докато са все още пресни, се ползват в кулинарията, предимно като подправки за супи. В диво състояние расте по скалите и се среща рядко, но се отглежда и в култивирано състояние в градини. 

Може да се използва като билков чай и е полезно, ако страдате от колит, глисти, невроза, ревматизъм, както и при камъни в бъбреците и жлъчката. Има леко горчив вкус и силен аромат, който не се загубва при сушене. Докато се суши обаче, билката трябва да бъде оставена на място, което не се огрява от слънцето, както и на проветриво място.

Калоферчето се препоръчва при миома на матката, кръвоизливи, маточни кръвотечения, кисти и мастопатия. За външно приложение се използва при хемороиди. При настинки също се пие чай от калоферче. Напитката се препоръчва и при спазми на стомаха, препоръчва се и при раждане.

Листата могат да се събират по всяко време на годината, като се отрязват с остри домакински или градински ножици. Но етеричните масла са в най-голяма концентрация непосредствено преди цъфтежа. Калоферчето действа като апетитовъзбуждащо средство. Влиза в състава на много чайове, създадени за прочистване на кръвта. Употребата му се препоръчва и при миома на матката. Помага също и при лечението на кисти и мастопатия. 

За външно приложение е много ефикасен лек при хемороиди. Лекува и симптомите на ревматизъм. В миналото билката се е използвала за очистване от глисти и при други стомашни паразити.  

Като подправка се употребява предимно към супи или ястия с агнешко месо, но пестеливо, заради подчертано горчивия си вкус. Може да се добави в стрито състояние и към луканки и суджуци. Калоферчето обичайно се слага там, където се използва розмарин. В прекомерни дози може да е токсично, затова го приемайте под лекарско наблюдение.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Лиъм Пейн
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: