ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тази подправка се ползва за овкусяване на пържоли, а цели клонки от нея се добавят за получаването на уникален ароматен сос | ||||||
| ||||||
Какво е розмарин? Обикновеният розмарин носи латинското наименование “Rosmarinus officinalis" и спада към род Пламъче, по-известен и като Салвия. Той е многогодишно тревисто растение с вечнозелени игловидни листа. По стъблата растат ситни сини, бели или розови цветчета. В изправено състояние достигат до 2 метра, но биват и пълзящи. Произлиза от Средиземноморския район. Листата на розмарина се използват както сушени, така и пресни. Растението е изключително устойчиво на вредители и затова е подходящо за начинаещи градинари. Използва се за озеленяване поради тази причина, защото не изисква трудно поддръжка, но би загинало, ако почвата му се напои прекалено. В дивото расте в Северна Африка – Алжир, Мароко, Либия, Тунис, но и в Кипър, Турция и Гърция. Растението съдържа много активни съставки, които допринасят за медицинските, вкусовите и ароматните му качества: Фенолни киселини (розмаринова и кафеена киселина): И двете киселини имат силен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Терпеноиди (карнозна и урсолова киселина): И двете вещества притежават антиоксидантни свойства. Етерични масла: Те притежават не само силен и приятен аромат, но придават и противомикробни действия на билката. Многобройните качества на розмарина за познати и използвани от векове. Разпространение и приложение В миналото, още по време на турското робство, българските знахари включвали растението в специална билкова смес, наречена гюлбул бюлюк. Етимологичният произход идва от турския език – “гюл" означава “роза", “бюлюк" означава “много". Интересното е, че след Освобождението и турците, и българите отричат подправката по аналогични причини – смята се за чужда. Името е турско, но се използвала основно в българската кухня. В турската кухня се запазва името, но се променя съставът. Днес някои от съставките на гюлбул бюлюк се ползват в кухните на страните от бившия Съветски съюз и турската част на Кипър. Билката има много приложения, тъй като има много ценни свойства. В кулинарията Ароматните и вкусовите качества на подправката са широко използвани в кулинарията за овкусяване на различни ястия: месни, зеленчукови, супи и гювечи, печива и други. Сушените стръкчета имат много по-концентриран вкус. Когато е максимално стрит, се ползва за овкусяването на пържоли, а цели клонки се добавят в мазнината при готвене за получаването на ароматен сос. Може да се добави и към домашна лимонада, за да добие тя свеж аромат. За медицински цели Още от векове се използва този природен дар в традиционната медицина. Той е полезен за подобряване на когнитивните възприятия, като благоприятства паметта и концентрацията. Помага при затруднено храносмилане и има противовъзпалителен ефект. Използва се за подпомагане на функцията на дихателната система. В ароматерапията и козметиката Етеричното масло от розмарин се използва в ароматерапията и козметиката. Смята се, че помага за овладяване на стреса и подобряване на настроението. В козметиката за коса се прилага, защото е естествен борец срещу косопад и пърхот. Може да се използва и върху кожата на лицето под формата на кремове и лосиони, тъй като има антибактериално свойство. В домакинството Розмаринът може да бъде приложен в нашата рутина за почистване на дома. Освен невероятния си аромат, който може да придаде свежест, той се ползва и в почистващите препарати. Съдържа ценни антибактериални съставки и е чудесен срещу насекоми и пестициди. В различни индустрии Розмаринът е чудесен избор за консервант на храна. Това посочва изследване от 1987 г., публикувано от университета “Рутгерс" в Ню Джърси. Именно в този университет се разработва химикал, извлечен от розмарина, който се ползва в консервиращата индустрия. Заради неповторимия си аромат се използва в парфюмерията, придавайки билков свеж дъх. Стръкчетата се ползват както изсушени, така и пресни. И в двете си форми е задължителна подправка във всяко домакинство. Какви здравословни ползи има розмаринът? Розмаринът съдържа желязо, калций и витамин В6. Заради много си полезни съставки, той има и много ползи за тялото. Повдига настроението и подобрява менталното здраве За съжаление, ежедневието ни може да крие стресови ситуации, с които мозъка ни да не успява да се справи всеки път. Ако желаем да пробваме природните дарове, за да успокоим страстите, розмаринът е чудесен избор. Проучване, проведено сред студенти по медицина, доказало, че растението влияе положително на стреса. Една част от тях, които инхалирали розмариново масло чрез дифузер, забелязали спад на сърцебиенето преди изпит с 9%. Никаква разлика не настъпила сред студентите, на които не било добавено розмариново етерично масло към инхалацията. В друго проучване сред 22 млади възрастни бил забелязан спад на нивата на кортизол с 23%. Ниските нива на този хормон благоприятстват съня, настроението и като цяло менталното здраве, пише forlife.bg. Подобрява паметта и концентрацията Смята се, че розмаринът има благоприятен ефект върху когнитивните възприятия, включително паметта и научаването. Според проучване от 2018 г. студенти, които приемат добавки с розмарин значително по-лесно запомнят новата информация. Изследването продължава 1 месец. Макар и да няма достатъчно сведения за това, според някои изследвания инхалациите с розмарин могат да облекчат първите симптоми на пациенти с Алцхаймер и деменция. Полезен за здравето на кожата На розмарина се преписват заслуги по отношение на възстановяването на кожната бариера след излагане на слънце. В никакъв случай да не се ползва под формата на масло за коса, когато се излагаме на слънце, тъй като това ще причини по-сериозно изгаряне на скалпа. Розмаринът съдържа карнозна киселина, която защитава кожата от вредните UV лъчи. Има противовъзпалителни качества, от които можем да се възползваме след плаж. Успокоява болката Розмаринът е естествен аналгетик – успокоява болката. Проучване от 2020 г. доказва, че с консумацията на растението намалява невропатичната болка (причинена от увреждане на нервите). Розмаринът има и антибактериални свойства, които се използват за по-бързото заздравяване на раните. Не се препоръчва намазването на отворена рана директно с розмариново масло. Стимулира растежа на косата Най-разпространеното състояние, свързано с косопад, е алопецията и по-конкретно андрогенната алопеция. Макар че съдържа думата “андрогенен", тя засяга и жени. Смята се, че се причинява от тестостеронът, който атакува космените фоликули. За косопад се препоръчва етерично масло от розмарин. В продължение на 6 месеца участниците в проучване втривали в корените си розмариново масло. Те установили положителни ефекти: сгъстяване на косата и намаляване на сърбежа. Друго проучване сочи, че розмарин се използва за борба с алопеция ареата (косопадът засяга само някои “петна" от скалпа). Болестта засяга 20% от популацията над 40-годишна възраст. В продължение на 7 месеца хора с алопеция ареата използвали розмариново масло за скалпа, 44% показали значителен ефект. 15% от участниците в групата, която ползвала масло от жожоба, установили малък, незначителен ефект. Не бива да забравяме, че при сериозни здравословни проблеми не бива да използваме етеричното масло от розмарин като единствено лечение. Методи за употреба на розмарин Както вече стана ясно, розмаринът се прилага в кулинарията, народната медицина и домакинството. Освен като чай, билката може да се прилага и в други различни рецепти, които може да приобщим към ежедневието си. Сух шампоан с розмарин На всички дами ни е познат този неприятен момент, в който сутрин се събуждаме, готови за новия ден, а косата ни е загубила обема си, защото е започнало омазняване в корените. За щастие на пазара вече съществуват спрейове, известни като сухи шампоани, които може да впръскаме в корените, за да замаскираме проблема. Но те често съдържат талк и изкуствени аромати, които могат да засилят проблема в перспектива. Може сами да си приготвим сух шампоан в домашни условия. Нужно е само да смесим в съд следните съставки: 8 г нишесте от арарут 5 капки розмариново масло 4 капки лавандулово масло 3 г глина бентонит 26 г органично царевично нишесте 2 г органично какао на прах (за аромат) Ако косата ни е в цвят, различен от кестеняв, трябва да избегнем какаото. В противен случай цветът му ще изпъква. Нанасяйте сухия шампоан с пухкава четка за руж в корените и разтъркайте добре, за да го разнесете равномерно. Масло с розмарин С розмарин може да обогатим вкуса на маслото, което престоява в хладилника ни. За целта ще са ни нужни: 250 г масло 2 с. л. стрит сушен розмарин 2 скилидки чесън сокът на половин лимон (~20 мл) Смесете всичко в дълбок съд и разбъркайте добре. С обогатеното масло може да се приготвят различни меса на тиган. Вода от розмарин За да подобрим гъстотата и вида на косата си, може да приготвим много лесно в домашни условия розмаринова вода. Ще са ни необходими: 500 мл дестилирана вода 5 стръка розмарин бутилка със спрей Варим в продължение на 15-20 минути розмарина на слаб огън. Важно е да бъркаме непрекъснато. След като водата добие жълтеникав цвят, сваляме съда от котлона и продължаваме да бъркаме още 10 минути. Изцеждаме водата в бутилка със спрей и нанасяме в корените. Пръскайте обилно на мокра коса след баня и втрийте добре. Вреди и противопоказания Макар и да ни се струват незначителни, природните лекове може да взаимодействат неблагоприятно едни с други, да отслабят действие на медикаменти и да предизвикат нежелани алергични реакции. Розмаринът е безопасна билка само когато се взима в допустимите дози. В големи количества могат да доведат до повръщане, спазми, а в някои случаи дори белодробен оток (течност в белите дробове). Хора с високо кръвно налягане, язви и болест на Крон не бива да приемат розмарин. Особено непрепоръчително е за бременни жени. Никога не бива да приемаме етерично масло от розмарин орално, тъй като може да е отровно. Заключение Растението розмарин има редица ценни свойства за мозъка, косата и менталното здраве. Той е приложим както в народната медицина, така и в кухнята като ароматна подправка, която придава неустоим вкус на много ястия. Разбира се, трябва да се консумира в умерени количества, тъй като може да предизвика нежелани реакции. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драматичен финал в "Черешката на тортата"
11:30 / 21.12.2024
Отново: Огромно задръстване на АМ "Тракия"
15:53 / 22.12.2024
Топ гъзарът наглее от Монако: Как сте копелета бедни?
16:47 / 21.12.2024
Как да се защитим от кражби и измами по време на празниците?
10:16 / 22.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: