Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Те са огнени зеленчуци и са изключително полезни за здравето
Автор: Екип Ruse24.bg 19:51 / 23.08.2024Коментари (0)882
©
Ако сте любител на пикантната храна, сигурно знаете, че лютите чушки не само добавят огнен вкус към ястията, но и са изключително полезни за здравето. Според проучвания на Американската асоциация за сърдечно здраве, редовната консумация на люти чушки може да удължи живота.

Хората, които често се наслаждават на тези огнени зеленчуци, имат значително по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и рак, а вероятността за смърт по всякаква причина също е намалена. В България се отглеждат някои от най-популярните в света сортове люти чушки, които не само добавят пикантен акцент към нашата кухня, но и предлагат многобройни ползи за здравето. Нека разгледаме най-лютите чушки, които можете да откриете у нас.

 

Халапеньо

Лютивост: 2 500 - 8 000 сковила

 

Халапеньо е един от най-популярните сортове люти чушки в света, и макар да не е най-лютата, тя има своето запазено място и в българската кухня. Тази чушка произхожда от мексиканския град Халапа, откъдето идва и името й. Интересен факт е, че древните ацтеки не я използвали за храна, а за пушене и сушене. Халапеньо е дори първата чушка, която е пътувала в Космоса, като част от експедиция на НАСА. С нейния мек до умерено лют вкус, тази чушка е перфектна за приготвяне на туршии и сосове. Освен това, тя е богата на витамин С и може да помогне за регулиране на кръвното налягане и облекчаване на мигренозни главоболия.

Български морков

Лютивост: 10 000 - 30 000 сковила

 

Единственият сорт българска люта чушка, който е известен и извън границите на страната, е "Български морков“. Името й идва от сходството й с морков по форма и цвят. В България тази чушка е позната и под името "Румънка“, а през 80-те години на миналия век е внесена в САЩ, където става част от местното култивиране на люти сортове. "Български морков“ е изключително богата на витамини А и С, както и на бета каротин, калий, желязо и магнезий. Нейният вкус е остро лют и интензивен, което я прави любим избор за тези, които обичат силните усещания.

Кайена

Лютивост: 30 000 - 50 000 сковила

 

Кайенският пипер е една от най-разпознаваемите люти чушки в света и присъства в кухнята на много народи, включително и в България. Произхождаща от Френска Гвиана, тази чушка е известна с пикантния си вкус и своите антисептични свойства. Кайенският пипер стимулира имунната система, подобрява кръвообращението и подпомага храносмилането. Тя се използва както в сурово състояние, така и в сушена форма, като е незаменима съставка за люти сосове и ястия с месо в южните американски щати и в азиатската кухня.

Хабанеро

Лютивост: 100 000 - 300 000 сковила

Хабанеро е една от най-известните люти чушки в световен мащаб, благодарение на популяризацията й в мексиканската кухня. Макар името й да идва от Хавана, Куба, всъщност произхожда от полуостров Юкатан в Мексико. Тази чушка се отличава със своя интензивен пикантен вкус и е предпочитана за приготвяне на различни люти сосове. Ако обичате огнени ястия, Хабанеро е чушката, която ще ви накара да се почувствате истински приключенец.

 

Каролина Рийпър

Лютивост: 2 000 000 сковила

Каролина Рийпър е несъмнено най-лютата чушка, която можете да откриете в България. Този сорт е истински феномен, създаден чрез кръстоска между пакистанската Нага и червеното Хабанеро от американския култиватор Ед Къри. С изключителна лютивина, достигаща до 2 милиона сковила, тази чушка е рекордьор в книгата на Гинес и изисква особено внимание при консумация. Каролина Рийпър постепенно набира популярност и у нас, като впечатлява със своя "убийствен“ вкус.

 

Лютите чушки са не просто пикантна добавка към ястията, а истински извор на здраве и дълголетие. В България можете да откриете едни от най-интересните и люти сортове, които предлагат не само огнени вкусове, но и множество ползи за организма.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: