Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тези храни подхождат идеално с бяло вино
Автор: ИА Фокус 22:39 / 08.02.2025Коментари (0)737
©
Особености на бялото вино

Бялото вино съществува от около 2500 години. Днес съществува в различни разновидности - сухо, пенливо, в съчетание с различни храни.

Бялото вино е най-консумирано сред основните видове вина, които са три - бяло, червено и розе. Разнообразието им идва от големия брой разновидности грозде, методите на производство и съотношението на остатъчната захар.

Съчетаването на бяло вино с храна е цяло изкуство и който владее неговите принципи, може да се възползва максимално от удоволствието, което дава пиенето на това вино.

Принципи на съчетаване на бяло вино с храна

Белите вина са фини и меки на вкус, затова се съчетават добре с леки ястия, приготвени с малко подправки.

Леки предястия, включително плодове, се съчетават добре с белите ликьори, които също са леки.

По-тежките бели вина и розето имат по-експресивен и силен вкус и затова са подходящи за пържени, задушени и пушени храни.

Ето кои видове бели вина с кои конкретно храни се съчетават най-добре.

Риба

Любителите на рибните специалитети знаят, че рибата се съчетава с бели вина. Тънкост е, че най-добре рибата да бъде печена или задушена, при положение, че виното е по-плътно и с по-силен аромат.

За пържената риба са подходящи по-свежи бели вина. Шардоне и Совиньон блан са вината, подходящи за риба, особено добър тандем правят със сьомга.

Морски дарове

За мидите и калмарите се препоръчват Совиньон блан и Ризлинг. Те имат специфични нотки във вкуса, които ги правят идеални за тези вина.

За скариди и раци по-добри са Мускат и Траминер.

Сирена

Сирене и вино е класика в комбинирането. За меки сирена и пушена моцарела опцията е Траминер. За по-ароматните вина се препоръчва по-ефирен вкус на сиренето.

Пилешко месо

Шардоне е предпочитано вино за пилешко месо заради заради деликатния си златист цвят и специфичен вкус. Върви както с печено, така и с панирано пиле.

Зеленчуци

Зеленчуци на грил и пресни салати са подходящ тандем за Совиньон блан и Шардоне, пише gotvach.bg. Имат лек билков и плодов вкус, съчетаващ се добре със зеленчуковия.

Плодове

Плодове и вино също е класическа комбинация. Мускатът е сладко вино, което върви както самостоятелно, така и с плато плодове. Нека са предимно цитрусови.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Желязков"
Световна черна хроника
Великден 2025
Вторият мандат на Доналд Тръмп
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: