![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Тези храни са основният виновник за киселините в стомаха ни | ||||||
| ||||||
Вашият лекар може да диагностицира вашия киселинен рефлукс като гастроезофагеална болест, ако това се случва повече от два пъти седмично. Няколко фактора, свързани с храната, могат да допринесат за киселинен рефлукс, като например: - позицията на тялото след хранене - количеството храна, което приемате по време на едно хранене - вида храни, които ядете Можете да управлявате всеки от тези фактори, като промените как и какво ядете. Простото преместване на тялото ви в изправено положение след хранене и хранене на по-малки порции може да помогне за предотвратяване на рефлукс. Да знаете кои храни да избягвате може да бъде малко по-объркващо. Все още има някои спорове в медицинската общност относно това кои храни всъщност причиняват симптоми на рефлукс. Въпреки тази липса на консенсус, много изследователи са съгласни, че е най-добре да се избягват определени видове храни и напитки, за да се предотвратят лошо храносмилане и други симптоми на киселинен рефлукс. Ястия с високо съдържание на мазнини и пържени храни Мазните храни обикновено намаляват натиска върху вашия долен езофагеален сфинктер и забавят изпразването на стомаха. Това може да увеличи риска от симптоми на рефлукс. За да предотвратите рефлукса, можете да опитате да намалите общия си прием на мазнини. Ето някои храни с високо съдържание на мазнини, които може да искате да избягвате: - пържени картофи - дълбоко пържени кръгчета лук - картофен чипс - масло - пълномаслено мляко - сирене - сладолед - заквасена сметана с високо съдържание на мазнини - кремообразни салатни дресинги с високо съдържание на мазнини - кремообразни сосове и дипове - високомаслени парчета червено месо Пикантни храни Проучванията показват, че пикантните храни могат да причинят коремна болка и симптоми на парене, ако имате функционално стомашно-чревно разстройство. Капсаицинът, химичното съединение, което прави храната вкусна, може да раздразни части от хранопровода, което може да доведе до киселинен рефлукс. Плодове и зеленчуци Плодовете и зеленчуците са важна част от вашата диета, пише iwoman.bg. Някои видове обаче могат да влошат симптомите на гастроезофагеална болест. Следните плодове и зеленчуци обикновено водят до рефлукс: - ананас - цитрусови плодове, като портокали, грейпфрут, лимони и лайм - домати (и храни на базата на домати) - чесън и лук Ако се съмнявате, обсъдете вашето ниво на поносимост с лекар. Диетолог може да ви помогне да създадете модел на хранене, който може да ви помогне да управлявате състоянието си. Напитки Няколко обичайни напитки също могат да предизвикат симптоми при хора с гастроезофагеална болест. Те включват: - алкохол - кафе и чай - газирани напитки - цитрусови и доматени сокове Някои хора обаче понасят кафето добре. Обърнете внимание на индивидуалните си симптоми и консумирайте само напитки, които понасяте добре. Други храни, лекарства и добавки Редица други храни, лекарства и добавки могат да накарат вашия долен езофагеален сфинктер да функционира лошо, което може да доведе до симптоми на гастроезофагеална болест. Например, може да изпитате симптоми след консумация: - шоколад - мента - силно преработени храни - антибиотици - аспирин или други болкоуспокояващи - бифосфонати - алфа-блокери - нитрати - блокери на калциевите канали - трициклични - теофилин - добавки с желязо или калий |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg