Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тициано Терцани: Невероятният житейски път на журналиста-монах
Автор: Неда Узунколева 14:48 / 29.10.2023Коментари (0)477
©
Тициано Терцани е известен като най-значимият "специален пратеник“ на Италия. Той е журналист, писател, есеист. Работи като кореспондент за немския седмичник "Дер Шпигел" и сътрудничи на известните италиански вестници: "Еспресо", "Ла Република" и "Кориере дела Сера". Описва големите събития, на които е свидетел, в книги, преведени на много езици: "Леопардова кожа" и "Хай Понг! Освобождението на Сайгoн" - за войната във Виетнам; "Забранената врата" - за Китай след Мао; "Лека нощ, господин Ленин" - за разпадането на Съветския съюз. Сборникът "В Азия" включва най-добрите му статии за Изтока. В продължение на 10 години живее в Индия със своето семейство.

Наричан е журналистът-монах, абсолютно самобитен, рядко изключение сред твърде светския статут на тази професия. Той винаги пътува журналистически, но преди всичко духовно, през атавистични вярвания и чудати прорицания, пътуване към магическата азиатска мъдрост и към себеоткриването, дълбоко, неочаквано и пречистващо.

В Хонконг един гадател му казва през 1993 година в никакъв случай да не се качва на самолет. Той го нарича – "благословено проклятие“. "Въпросът беше как да постъпя“ – се пита той, "да се откажа ли за една година от работата си? Да си взема дълъг отпуск или да продължа да работя независимо от това ограничение? Журналистиката като много други професии вече е подвластна на електрониката.

Това, което изглежда като проклятие се оказва благословия – Тициано пътува с влак или кораб и възвръща усещането си за необятността на земята и най-вече преоткрива хората – онова множество, за чието съществуване човек от много летене със самолет почти забравя.

Въпреки ограничението той не спира да си върши работата – от първите демократични избори в Камбоджа до откриването на първата свързваща линия – наземна! – между Тайланд и Китай през Бирма. Световната история е пълна с пророчества и чудеса, но специално на Запад съществува впечатлението, че това са неща от миналото. А в Азия всъщност окултното и днес служи за обяснение на събитията от ежедневието, поне колкото икономиката, а доскоро и идеологията. В случая на Тициано Терцани изненадите идват, тъкмо защото отива на гадател и решава да му повярва, пророчеството му отваря за него друг хоризонт, показва му неща, хора, места, които иначе е нямало как да види, кара го да прекара една безпрецедентна година, седнал в кош на гърба на слон в Лаос и прави така, че да я завърши седнал на възглавница за медитация в будистки покои, стопанисвани от американец, бивш агент на ЦРУ.

В крайна сметка, това пророчество, му спасява живота, на 20 март 1993 г. хеликоптер на ООН в Камбоджа се разбива с 15 журналисти на борда. Сред тях е и колега на Тициано, германски журналист, заел неговото място.

След световния успех на книгата си "Един гадател ми каза" има възможност да си почине от репортерската работа. Но през 1997 г. чува тежката диагноза рак на

стомаха – лекари му дават няколко месеца, бедствие, за което никой гадател не му е споменал. Начинът, по който Терцани се справя с тази новина и пътят, който изминава свидетелства най-ярко за неговата личност, неговата зрялост, неговата извисеност. В книгата "Още един кръг с въртележката“ с чувство за хумор и безкомпромисно описва годините на лечение в Ню Йорк и всякакви чудати практики, които е изпитал, за да се излекува.

Отива в Афганистан, за да пише за войната през 2001 г.. Книгата, която публикува след това "Писма против войната“ е отговор към безмилостна антиислямска кампания на Ориана Фалачи и критика към всички войни.

Умира в Орсиня през юли 2004 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Силвио Берлускони
Стрелба по Роберт Фицо
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: