Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това е любимият зеленчук на Клеопатра, който помага много в борбата с диабета
Автор: Цвети Христова 12:55 / 12.11.2023Коментари (0)515
©
Султаните в древните арабски страни са били луди по един зеленчук, наречен бамя. Той се счита за един от най-старите на земята. Древните хора в Етиопия и Судан започнали да го култивират в далечния ІІ век преди Новата ера. От тези две страни той пристигнал в Индия, Турция, в страните на Балканите, в Южна Европа и Северна Америка.

Бамята е богата на витамини, минерали и фибри. Сто грама бамя ни зарежда само с 33 калории, но ни осигурява две трети от необходимата за деня доза от витамин К. Този витамин е от ключово значение за кръвосъсирването и здравината на костите, тъй като подпомага усвояването на калция. Приемът му е от значение за профилактиката на остеопороза. Зеленчукът е богат и на манган, а също така на витамин С, фолиева киселина, магнезий, тиамин и витамин В6. 

Според резултати на множество изследвания консумацията на бамя намалява риска от развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване, тъй като повлиява благоприятно нивата на кръвната захар и на лошия холестерол. Бамята разгражда скорбялата преди тя изобщо да има шанса да се превърне в глюкоза в кръвотока. Семената й са пълни с инхибитори на алфа-глюкозидазата, които предотвратяват преобразуването на скорбялата в глюкоза – захар в кръвотока в тялото. Заради фолиевата киселина и лецитина бамята може да се използва в хранителните режими и за превенция от рак. 

Изследователите казват, че бамята снижава нивата на кръвната захар. Те дори гледат на нея като на потенциален лек срещу диабета. Този зеленчук може да се нарече много лечебен, защото съдържа много фибри, които подобряват храносмилането. Яденето на бамя спомага за отстраняване на холестерола и токсините от организма. Работата на сърцето се нормализира. Това растение ви позволява да се отървете от белодробни заболявания, симптоми на грип, бронхит и възпалено гърло. Ястия от бамя подмладяват и тонизират. Поради наличието на фолиева киселина, те са полезни за бременни и кърмещи жени.

Необходимо е обаче бамята да се приготви правилно, за да не се загубят полезните й вещества. Например, не е хубаво да се пържи, защото ще я лишите от ценните й вещества и следователно ефект няма да има. За да запази хранителните си качества, бамята не бива да бъде съхранявана повече от 3-4 дни в хладилник в плик. Ако преварите бамята, тя губи всичките си витамини и става лигава, отделя слуз. Може да я приготвите на скара или много леко да я сварите, така че да остане хрупкава. Този зеленчук се приготвя много бързо. Той не трябва да се подлага на продължителна топлинна обработка. 

Казват, че това е бил любимият зеленчук на Клеопатра. Това може би не е случайно, защото сега се твърди, че бамята помага много затова да се радваме на изравнен тен и здрава коса. 

Най-разпространеният сорт у нас е Цариградската бамя. Плодовете й са тънки, дълги и заострени. Те са петръбести, светлозелени, покрити с космици и на върха леко извити. У нас много често се приготвя яхния от бамя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: