Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това са храните, които са най-вредни за щитовидната жлеза
Автор: Екип Ruse24.bg 12:15 / 26.06.2024Коментари (0)1199
©
Много е важно да се изследва щитовидната жлеза, особено ако сте над 40 години. Освен това диетата влияе върху здравето на този орган. 

Храните, които са най-вредни за щитовидната жлеза

Руският ендокринолог д-р Мария Елесина споделя, че тези, които често консумират преработени храни, трябва да преразгледат диетата си. В колбасите, пушените меса и консервите няма нищо здравословно. Трябва да избягвате и соята, която се съдържа в много продукти. Сиренето тофу, соевото мляко и соевият сос провокират производството на естроген, което от своя страна може да забави работата на щитовидната жлеза. Брюкселското зеле, репичките и карфиолът имат положителен ефект върху този орган - тези зеленчуци трябва да присъстват в ежедневната диета на всеки, убеден е експертът. 

Първите симптоми на проблеми с щитовидната жлеза могат да бъдат внезапна загуба на тегло, изпотяване, мускулна слабост, раздразнителност и сухота в устата. Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони, необходими за нормалния метаболизъм, растежа на клетките и сърдечно-съдовата система. За правилното функциониране на щитовидната жлеза е важно тялото да получава йод, цинк и мастни киселини. 

Кои храни съдържат най-голямо количество от тези вещества? 

Червената риба съдържа много полезни омега-3 киселини. Опитайте се да приемате малко количество от продукта всеки ден, за предпочитане вечер. Можете да ядете както леко осолена риба, така и варена риба - варена или задушена. Ако не искате да ядете риба всеки ден, организирайте рибен ден веднъж или два пъти седмично. Това ще бъде от полза не само за щитовидната жлеза, но и за целия организъм като цяло.  Спанакът съдържат огромно количество полезни вещества: въглехидрати, протеини, бета-каротин, наситени и ненаситени мастни и органични киселини, витамини А, В, С, К, Е, РР, Н, нишесте, фибри, микроелементи. 

При готвене витамините в спанака практически не се губят, така че може да се консумира както суров, така и като част от различни ястия. Ябълките предпазват щитовидната жлеза от ракови клетки. Те трябва да се консумират с кората, тъй като там е концентрирано най-голямо количество витамин В17. Не изхвърляйте и семената – те съдържат до 15% мазнина и йод.  При липса на тирозин в храната нормалното образуване на хормони е невъзможно. В бананите и кайсиите има много от тази аминокиселина. Има я и в авокадото, кивито и смокините. 

Пригответе салата от тези плодове, поръсете отгоре слънчогледови семки (не повече от 30 грама) - и щитовидната жлеза ще получи необходимото количество тирозин. Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист, пише аctualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: