Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това животно може би крие в себе си тайната за борба с ХИВ
Автор: Екип Ruse24.bg 11:05 / 06.08.2024Коментари (0)825
©
Ламите – онези отегчени, бавно хрупащи камили от Южна Америка – са ценени заради вълната и кожата си. И все пак под козината и кожата си тези опитомени товарни животни също крият друг мощен инструмент , който хората се опитват да използват.

Когато ламите ( Llama glama ) са изложени на определени смъртоносни човешки вируси, учените са открили, че телата им създават мощни имунни протеини, за разлика от всички произведени в нашия собствен вид.

Използвайки това знание, изследователи, работещи в Националния институт по здравеопазване на Съединените щати (NIH), са създали хибридно антитяло човек-лама, което може да покори една от най-хитрите зарази, известни на човечеството: ХИВ.

Вирусът на човешката имунна недостатъчност (HIV) е хитър преобразувател, който може бързо да се развие, за да блокира човешките антитела, които са отговорни за прихващането и ограничаването на чужди заплахи.

"Конвенционалните антитела са обемисти, така че е трудно за тях да открият и атакуват повърхността на вируса“, ​​обяснява биологът Jianliang Xu от NIH и George State University.

Антителата на лама са различни. Подобно на акулите, алпаките и камилите, ламите са едно от малкото животни, за които е известно, че произвеждат изключително малки версии на конвенционалните антитела, наречени нанотела, които са около една десета от размера.

Тези нанотела са "леки на краката си“ и гъвкави. Техният малък размер и удължена форма означава, че те могат да се промъкнат между защитите на вируса , за да задушат най-заразните части на вируса.

За да стимулират производството на специфични за HIV нанотела, изследователи от NIH инжектираха част от обвивката на HIV-1 в една единствена лама 13 пъти в рамките на една година.

След това, с внимателно проектиране, те взеха най-мощните ХИВ нанотела, които можаха да намерят, и ги сляха с части от широко действащо човешко антитяло срещу ХИВ.

Тези широко неутрализиращи антитела ( bNAbs), които могат да се насочат към множество щамове на ХИВ, са открити при някои пациенти през 90-те години . Но дори след почти четири десетилетия изследвания, учените все още не са създали ваксина срещу ХИВ или дългодействащо лечение с bNAbs, което може ефективно да устои на мутациите на вируса.

Сами по себе си човешкото антитяло и нанотялото на ламата могат да неутрализират 90 процента от щамовете на ХИВ-1, въпреки че всеки е насочен към различна част от вируса. Комбиниран, двустранният подход е "ултрапотентен", пишат изследователите . Химерата лама-човек може да потисне 96 процента от 208 щама на ХИВ в лабораторията.

Това е десет пъти по-мощно от създадено преди това антитяло човек-лама, направено от някои от същите изследователи.

"Тези нанотела са най-добрите и най-мощно неутрализиращи антитела досега, което според мен е много обещаващо за бъдещето на ХИВ терапията и изследването на антителата“, казва кандидатът за доктор по биология Пейтън Чан от държавния университет на Джорджия.

"Надявам се един ден да има одобрение на тези нанотела за лечение на ХИВ.“

Остава да се види дали новоразработената химера лама-човек може да се насочи към ХИВ инфекцията при живи животни или хора, но фактът, че лечението може да се свърже с две от най-уязвимите места на вируса, би трябвало да направи по-трудно за патогена да избяга от съединителите на имунната система.

Инфузиите на антитела наскоро се появиха като обещаващ начин за лечение, превенция или дори излекуване на ХИВ , но предишни проучвания установиха, че траен ефект изисква много специфични bnAbs във високи дози.

Може би нанотелата на лама са начин да се направят тези лечения по-мощни при по-ниски концентрации. Друго предизвикателство обаче е как лекарството да продължи по-дълго, пише sciencealert.com.

Лечение с антитела за ХИВ, което трябва да се дава на пациенти само веднъж годишно, може да се окаже много ефективно в клинична среда. В момента тези лечения изискват допълване на всеки няколко месеца.

Изследователи от NIH сега работят върху разработването на нови комбинации от антитела на човек от лама, за да видят дали могат да създадат лечение с още по-мощни ефекти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: