ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този малък плод е супергерой, защото в него има най-много витамини | ||||||
| ||||||
Боровинки Като ядем боровинки и други горски плодове, ние получаваме зареждаща доза антоцианини - пигменти или, както казват учените, полифенолни съединения, които имат много полезни свойства: поддържат когнитивните функции и предотвратяват увреждането на ДНК в мозъчните клетки, като намаляват стареенето и възпаленията в нервната система. Интересното е, че антоцианините се чувстват най-добре в сока на растението. Учените са установили, че колкото по-сочно е боровинката, толкова по-висока е нейната бионаличност, тоест способността й да се усвоява от организма. При това, антоцианини има в почти всички тъмносини или лилави плодове: грозде, боровинки, касис, лилаво зеле, сладки картофи. Но дори и на този син фон, боровинките са супергерой, тъй като съчетават антиокислители с витамин А (и то в най-биодостъпната му форма - под формата на ретинол), както и фолиева киселина (витамин В9), да не говорим за витамин С. При това, в коктейла всички елементи се допълват взаимно, поддържайки целостта на кръвоносните съдове и предотвратявайки заболявания, свързани с органични промени в тъканите. Грозде Гроздето е много здравословно: съдържа витамини от група В, витамини С, К и голямо количество антиокислители, включително ресвератрол, който предотвратява развитието на тумори и възпаления. Рутинът действа и като блокер на образуването на възпалителни протеини, предотвратява съсирването на кръвта и намалява риска от сърдечни заболявания. Гроздето улеснява усвояването на витамин D - този "слънчев" витамин винаги е дефицит при жителите на северните ширини. Шипка Основното богатство на шипките е витамин С. Известен още като аскорбинова киселина, той участва активно в синтеза на колаген - основата в структурата на кожата, сухожилията и връзките, а също така е важен за поддържането на сърдечния мускул. Най-много витамин С има в шипките и сезонните горски плодове: касис, къпини, ягоди, както и листните зеленчуци. Тук е важно да се отбележи, че нашият организъм не може да синтезира витамин С, той идва само от храни от растителен произход. Също е невъзможно да се запасите с витамин С за бъдеща употреба: както всички водоразтворими витамини, той не се съхранява в тъканите и излишъкът му се отделя естествено с течностите. Така че, колкото и плодове да ядете през лятото, през зимата все пак ще трябва да "наваксвате“ с кисело зеле и портокали. Ябълки Ябълките са богати на каротин, калий, желязо, манган, калций, пектин, органични киселини, витамини (C, B1, B2, PP) и диетични фибри. Именно комплексът от витамини и диетични фибри е важен за поддържане на противоинфекциозната устойчивост на организма. Круши Медта участва в метаболизма на желязото, стимулира усвояването на протеини и въглехидрати и осигурява кислород на тъканите на тялото. Поради недостиг на мед могат да възникнат нарушения в сърдечно-съдовата система. Силицият стимулира синтеза на колаген, а кобалтът активира ензимите на метаболизма на мастните киселини и метаболизма на фолиевата киселина, необходими за развитието на имунната система. Витамините в крушите се запазват по-дълго, отколкото в портокалите. Праскови и кайсии Оранжевите плодове и зеленчуци са основният склад на витамин А, отговорен за синтеза на зрителни пигменти, целостта на кожата и лигавиците. Червеният цвят е индикатор за наличието на каротиноиди, предшественици на витамин А (т. е. грубо казано, материалът за естествения му синтез). Затова търсете праскови, кайсии и, разбира се, моркови. Важно правило: бета-каротинът се усвоява по-добре в присъствието на мазнини, особено млечни. Така, че сервирането на праскови и кайсии със сметана изобщо не е излишък, а елемент от здравословното хранене. Внимание! Статията предлага само информация. Не се самолекувайте, а търсете медик-специалист, съветва actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Проф. д-р Руска Станчева: И сред правописните грешки има някаква мода
09:00 / 01.11.2024
Забраните на Архангелова задушница
10:45 / 01.11.2024
Внезапно почина DJ VESSELIN
11:46 / 01.11.2024
Земетресение в България
16:34 / 01.11.2024
Обновление на пътища и алеи в Русе
09:13 / 02.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: