Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учените разработиха "умен" инсулин, който действа само когато е необходимо
Автор: Екип Ruse24.bg 19:38 / 13.08.2024Коментари (0)982
©
Учените са разработили "свещения граал" на инсулина, който реагира на промените в нивата на кръвната захар в реално време, което може да революционизира лечението на милиони хора с диабет тип 1 по света.

В момента пациентите трябва да си инжектират синтетичен инсулин до 10 пъти на ден, за да оцелеят. Постоянните колебания между високите и ниските нива на кръвната захар могат да доведат до краткосрочни и дългосрочни физически здравословни проблеми, а борбата за поддържане на нивата стабилни може също да повлияе на тяхното психическо здраве, пише Actualno.com.

Учените откриха решение, което според експертите е толкова близко до излекуване на диабет тип 1, колкото може да се постигне с всяка лекарствена терапия: интелигентен инсулин, който остава в тялото и действа само когато е необходимо. Изследователи от САЩ, Австралия и Китай успешно са проектирали нови инсулини, които имитират естествената реакция на тялото към промените в нивата на кръвната захар и реагират незабавно в реално време.

Стандартните инсулини стабилизират нивата на кръвната захар, когато попаднат в тялото, но след като свършат работата си, обикновено не могат да помогнат при бъдещи колебания. Това означава, че пациентите често трябва да инжектират отново повече инсулин, трябва да направят корекция само в рамките на няколко часа.

Новите протеини, отговарящи на глюкозата (GRI) на инсулина, стават активни само когато има определено количество кръвна захар, за да се предотврати хипергликемия (високо ниво на кръвната захар). Те отново стават неактивни, когато нивото падне под определена точка, избягвайки хипогликемия (ниска кръвна захар). В бъдеще пациентите може да се нуждаят от инсулин само веднъж седмично, смятат експертите.

 

Дори и с наличните в момента съвременни инсулини, хората, живеещи с диабет тип 1, трябва да полагат много усилия в управлението на диабета си всеки ден, за да намерят добър баланс между приемливия гликемичен контрол, от една страна, и избягването на хипогликемия, от друга страна. Инсулини, които реагират на глюкоза - т.е. п. "умни“ – считани за "свещения граал“ на инсулина, тъй като те биха били най-близо до лек за диабет тип 1, както всяка лекарствена терапия – каза д-р. Тим Хейс, заместник-председател на научния консултативен съвет за нови инсулини за голямото предизвикателство за диабет тип 1.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: