ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вредни ли са изкуствените подсладители? | ||||||
| ||||||
Въпросът провокира интереса на BBC, които се свързаха с д-р Джеймс Браун от университета Астън за по-задълбочено разбиране. Подсладители като захарин, сукралоза, аспартам и стевия се съдържат в повечето "диетични“ продукти, но често дори не осъзнаваме, че ги консумираме, тъй като те се намират и в храни с нормално съдържание на захар. Проучване от 2014 г. показва, че изкуствените подсладители могат да нарушат чревните бактерии на мишки, а при 7 човека, които са тествали захарин, 4 от тях също имат проблеми с чревната микрофлора и по-високи нива на кръвната захар. Множество изследвания показват, че хората, които консумират повече изкуствени подсладители, често имат по-висок индекс на телесната маса (ИТМ) и обиколка на талията, въпреки че не е доказано, че подсладителите директно водят до покачване на теглото. Затова BBC реши да проведе собствено изследване, като тестват два вида подсладители – захарин и стевия, с цел да разгледат възможните ефекти върху здравето. Експериментът 15 доброволци, които обикновено не използват изкуствени подсладители, бяха избрани за изследването. След измерване на нивата на кръвната захар (след 12-часово гладуване), те бяха разделени на две групи – едната приема захарин, а другата – стевия, в безопасни дневни дози за период от 7 дни. Освен това, те дадоха проби от изпражненията си за анализ на чревните бактерии. Резултатите След края на експеримента, нивата на кръвната захар в групата, използваща стевия, не показаха съществени промени. Въпреки това, четирима от доброволците, които са използвали захарин, имаха значително по-високи нива на кръвната захар – знак за негативен ефект върху метаболизма им. Чревните бактерии на тези доброволци също претърпяха значителни промени, докато тези, които не реагираха на захарина, показаха само малки изменения. В групата, използваща стевия, бактериалната промяна беше в обратна посока и не показваше вредни ефекти. Изводи Резултатите от това малко, но последователно изследване, както и други подобни проучвания, показват, че захаринът може да бъде вреден за някои хора, като може да повишава нивата на кръвната захар и да нарушава чревната микрофлора. От друга страна, стевията не показва негативни ефекти, а напротив – може да бъде по-безопасна алтернатива на изкуствените подсладители като захарин. Препоръчваме да се избягва захаринът, а ако търсите алтернатива на захарта, стевията изглежда най-добрият избор към момента. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Пламна детска градина в Русе тази нощ
11:18 / 29.01.2025
Първите участници е "Хелс китчън" вече са ясни
22:49 / 29.01.2025
Няма мърдане: 12 строги правила за участничките в "Ергенът"
12:50 / 29.01.2025
Собственик на заведение в Русе: Ако не вдигнем ние цените, фалираме
20:29 / 29.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: