Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Време е за нещо ново
Автор: Екип Ruse24.bg 09:50 / 21.11.2024Коментари (0)580
©
Днес отбелязваме голям винен празник, започнал от Франция. В над 100 града по света посрещат новата реколта на младото вино Божоле нуво. Продажбата му започва само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември. За всички любители на виното днес е специален ден.

"Божоле е един регион, който се намира от север на град Лион. Това е вторият френски град между Лион и Макон - друг френски град. Това е земеделска територия, в която се отглежда сорта Гъме, който дава виното Божоле Нуво", разказа пред Нова Весела Мозетиг от Френско-българската търговска и индустриална камара.

"През 50-те години реколтата е била изключително изобилна и френските винопроизводители са помолили своята държава да им позволи да пуснат на пазара по-рано цялото произведено вино. Това изисквало самото вино да не отлежи достатъчно дълго, а процесът по винификация да бъде съкратен, което дава и този специфичен вкус и аромат", обясни Стефан Делайе от Френско-българската търговска и индустриална камара.

Над 100 града по света тази година посрещат Божоле Нуво на 21 ноември. "Във Франция тази вечер всички френски ресторанти и бистра изваждат обърнати бъчви, обикновено на терасите си. Върху тях поставят аперитив, малко месни продукти, сирена и сервират Божоле Нуво. Традицията е след работа хората да минат за един аперитив в много приятелска атмосфера", допълни Стефан Делайе.

Специфичното за този вид вино е, че то има много хубав приятен аромат, много плодов, който идва от съставките, които се включват в неговата кратка винификация. Тази година са подготвени 16 милиона бутилки.

Шеф Оливие Рош представи няколко възможни комбинации за Божоле Нуво. Сред тях са различни предястия - пастети, които се мажат на хляб и колбаси от регион Лион. Като основно ястие е говеждо месо, сготвено в червено вино и разни сирена от региона. За десерт малки пралини - това са захаросани бадеми също от Лион.

Френско-българската търговска камара организира специално събитие в резиденция Бояна, където може се опита тазгодишната реколта на младото вино. "Нашето събитие, което ще отбележи посрещането на Божоле Нуво, иска да пренесе гостите ни в атмосферата на френската столица Париж с една обстановка подобна на Шан-з-Елизе. Ще имаме триумфална арка и светлини, които да дадат перспектива, такава каквато можем да открием във Френската столица на този ден", каза Весела Мозетиг.

Това младо вино е добре да не се съхранява дълго. Препоръчва се то да се употреби на момента с добра храна и приятелска компания.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: