Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
За здрави черва и добро храносмилане: Шест ферментирали храни и напитки, които е добре да консумираме редовно
Автор: Екип Ruse24.bg 17:50 / 30.12.2024Коментари (0)598
©
Както знаем, здравето на червата зависи в голяма степен от поддържането на добър микробиом. А за да е такъв той, е нужно пълноценно и разнообразно хранене. Част от това хранене е препоръчително да бъдат и ферментиралите храни и напитки, за които не е тайна, че подпомагат храносмилането и подобряват здравето на червата. Те са богати на пробиотици, фибри и други основни хранителни вещества, като благоприятстват дори и поддържането на здравословно тегло.

Ето шест ферментирали храни и напитки, които е добре да консумираме редовно.

Мисо

Подправката мисо присъства в много супи и разядки в японската кухня. То е основна храна за една от най-дълголетните нации в света и е колкото вкусна, толкова и полезна.

Богата е на пробиотици, които подпомагат храносмилането и усвояването на хранителни вещества в организма. А благодарение на ниското си съдържание на мазнини, е чудесна като допълнение към една по-нискокалорична диета.

Кисело зеле

Толкова обичано по нашите ширини и също толкова чудесно за здравето на червата. Киселото зеле е богато на фибри и пробиотици, които в комбинация засищат и подпомагат храносмилането.

Благодарение на фибрите се чувстваме по-сити за по-дълго, което намалява вероятността от преяждане. Пробиотиците пък са неизменно важна част от метаболитната ни система.

Кимчи

Подобно на киселото зеле, корейското кимчи е богато на пробиотици и фибри.

Характеризира се и с пикантност, която може дори да ускори метаболизма. Благоприятно е за храносмилането и поддържането на здравословно тегло.

Кефир

Тази напитка от ферментирало мляко е чудесна заради пробиотиците и протеините, които съдържа.Живите култури в кефира не само подобряват храносмилането, но и помагат за усвояването на други хранителни вещества, за да извлече организмът ни максимума от храната. Протеинът пък е полезен за мускулите.

Комбуча

Този газиран, вкусен ферментирал чай се слави с богатството си от пробиотици и детоксикиращите си свойства.

Комбучата е полезна за храносмилателните процеси и често съдържа оцетна киселина, която помага за регулирането на телесните мазнини. Благоприятства загубата на излишни килограми, докато същевременно насърчава и доброто храносмилане.

Ябълков оцет

Консумацията на ябълков оцет е особено популярна в последно време заради способността да подпомага редуцирането на теглото. Неговите ползи се дължат на високото съдържание на оцетна киселина, която се свързва с по-доброто усвояване на протеини.

Ябълковият оцет ускорява и метаболизирането на други вещества, докато потиска и глада. По този начин е хем полезен за храносмилането, хем за предотвратяване на преяждането и съответно отстраняването на излишните килограми, пише She Finds, цитиран от lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Концертите на 2025
Актуални теми
Газови доставки
Четирима загинали при пожар във вагон на Централна гара в София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: