Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
За здрави черва и добро храносмилане: Шест ферментирали храни и напитки, които е добре да консумираме редовно
Автор: Екип Ruse24.bg 17:50 / 30.12.2024Коментари (0)1046
©
Както знаем, здравето на червата зависи в голяма степен от поддържането на добър микробиом. А за да е такъв той, е нужно пълноценно и разнообразно хранене. Част от това хранене е препоръчително да бъдат и ферментиралите храни и напитки, за които не е тайна, че подпомагат храносмилането и подобряват здравето на червата. Те са богати на пробиотици, фибри и други основни хранителни вещества, като благоприятстват дори и поддържането на здравословно тегло.

Ето шест ферментирали храни и напитки, които е добре да консумираме редовно.

Мисо

Подправката мисо присъства в много супи и разядки в японската кухня. То е основна храна за една от най-дълголетните нации в света и е колкото вкусна, толкова и полезна.

Богата е на пробиотици, които подпомагат храносмилането и усвояването на хранителни вещества в организма. А благодарение на ниското си съдържание на мазнини, е чудесна като допълнение към една по-нискокалорична диета.

Кисело зеле

Толкова обичано по нашите ширини и също толкова чудесно за здравето на червата. Киселото зеле е богато на фибри и пробиотици, които в комбинация засищат и подпомагат храносмилането.

Благодарение на фибрите се чувстваме по-сити за по-дълго, което намалява вероятността от преяждане. Пробиотиците пък са неизменно важна част от метаболитната ни система.

Кимчи

Подобно на киселото зеле, корейското кимчи е богато на пробиотици и фибри.

Характеризира се и с пикантност, която може дори да ускори метаболизма. Благоприятно е за храносмилането и поддържането на здравословно тегло.

Кефир

Тази напитка от ферментирало мляко е чудесна заради пробиотиците и протеините, които съдържа.Живите култури в кефира не само подобряват храносмилането, но и помагат за усвояването на други хранителни вещества, за да извлече организмът ни максимума от храната. Протеинът пък е полезен за мускулите.

Комбуча

Този газиран, вкусен ферментирал чай се слави с богатството си от пробиотици и детоксикиращите си свойства.

Комбучата е полезна за храносмилателните процеси и често съдържа оцетна киселина, която помага за регулирането на телесните мазнини. Благоприятства загубата на излишни килограми, докато същевременно насърчава и доброто храносмилане.

Ябълков оцет

Консумацията на ябълков оцет е особено популярна в последно време заради способността да подпомага редуцирането на теглото. Неговите ползи се дължат на високото съдържание на оцетна киселина, която се свързва с по-доброто усвояване на протеини.

Ябълковият оцет ускорява и метаболизирането на други вещества, докато потиска и глада. По този начин е хем полезен за храносмилането, хем за предотвратяване на преяждането и съответно отстраняването на излишните килограми, пише She Finds, цитиран от lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Основният ремонт на Дунав мост
Жесток инцидент на АМ "Струма"!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избори в САЩ
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: