Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо ставаме сънливи, след като хапнем
Автор: Екип Ruse24.bg 14:23 / 15.03.2024Коментари (0)4078
©
Чували ли сте израза "хранителна кома“? А знаете ли, че тя може да е признак на заболяване?

Желанието за сън след хранене, не винаги е симптом за някаква болест. Но е пряко свързано с количеството и качеството изядена храна. Нарича се още постпрандиална сънливост.

Има няколко фактора, които могат да допринесат за желанието да поспим, след като хапнем, доказват специалисти:

Прием на храни с високо съдържание на въглехидрати или мазнини;

Прием на много калории;

Времето на хранене;

Специфични хранителни вещества като триптофан, мелатонин и други фитонутриенти.

Защо триптофанът е опасен?

Триптофанът е аминокиселина, която може да причини лека сънливост след хранене. Тялото преобразува триптофана в серотонин и след това в мелатонин, което може да причини силна умора.

Сред храните с високо съдържание на триптофан са пилешко, яйчен белтък, риба, мляко, слънчогледови семки, фъстъци, тиквени семки, сусамови семена, соя и пуешко месо.

Мелатонинът е хормонът на съня. Произвежда се активно, когато тялото е в покой и на тъмно. Това кара мозъка да бъде сънлив сънливост.

Храните с високо съдържание на мелатонин са ечемик, царевица, пшеница, боровинки, краставици, яйца, гъби, овесени ядки, шамфъстък, ориз, сьомга, ягоди и череши.

Въглехидрати

Изследванията показват, че богатите на въглехидрати храни също могат да причинят сънливост. По-специално, храни с висок гликемичен индекс - мярка за това колко определени въглехидрати повишават кръвната ви захар - е по-вероятно да ви накарат да се взирате с копнеж към дивана след обяд. Храните с висок гликемичен индекс включват печени изделия (бял или пшеничен хляб), зърнени храни (корнфлейкс и овесени ядки), захар, диня, картофи и бял ориз.

Мазнини

Наситените мазнини и трансмазнините могат да увеличат умората след хранене. За да избегнете това, достатъчно е да сведете до минимум консумацията на храни с високо съдържание на нездравословни мазнини и това включва печени продукти, говеждо, масло, сирене, птиче месо, сладолед, агнешко, свинско, палмово масло, пълномаслени млечни продукти и пържени храни.

Защо и как да слушаме тялото си?

Следобедната сънливост често се свързва с постепенното натрупване на аденозин в мозъка. То достига своя пик точно преди лягане, като нивата му са по-високи следобед в сравнение със сутрешните часове. Колкото по-дълго човек е буден, толкова повече аденозин се натрупва, което увеличава желанието за сън. Циркадният ритъм функционира като часовник. Той контролира периодите на активност и сън. 

Други възможни причини за сънливост след хранене:

- диабет,

- хипогликемия,

- анемия,

- проблеми с щитовидната жлеза,

- ниско кръвно налягане

- лека дехидратация

- Как да облекчите сънливостта след хранене?

Може да не успеете напълно да преодолеете сънливостта си, но поне опитайте следното:

- Яжте балансирано;

- Спете повече през нощта;

- Стойте повече на дневна светлина;

- Правете упражнения.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Бюджет 2025
Влизането на България в Шенген
Почина Лиъм Пейн
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: