Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Зелена терапия: Как докосването на растения с голи ръце може да успокои ума ви
©
Чудили ли сте се защо вълна от спокойствие ви удря, докато се грижите за градината си или просто седите сред зеленина? Това е нещо повече от красотата на природата – зад това стои истинска наука. Проучванията показват, че докосването на растения с голи ръце може да намали стреса и да повиши емоционалното благополучие. Независимо дали се грижите за малко стайно растение или прекарвате часове сред природата, ползите са неоспорими. Така че, ако искате да внесете същото спокойствие на закрито, нека да разгледаме няколко растения, които да държите в дома или офиса си, и да разберете как тези зелени спътници могат да направят чудеса с ума и тялото ви.

Стресът може да повлияе както на тялото, така и на ума ви, нарушавайки съня, променяйки настроението и дори отслабвайки имунната система. Но има лесен начин да се преборите с това – свържете се отново с природата. Самото докосване на цветя или растения с голи ръце може значително да намали нивата на кортизола, хормонът, отговорен за стреса. Това е малък жест, който може да повдигне духа ви и да внесе усещане за спокойствие, помагайки ви да възвърнете радостното си настроение.

Растенията предлагат повече от просто естетическа красота - те играят основна роля за подобряване на психическото благосъстояние. Чрез освобождаване на фитонциди, естествени химикали, които насърчават производството на хормони, повишаващи настроението, като серотонин и ендорфини, растенията помагат за намаляване на нивата на стрес. Проучване на Националната библиотека по медицина установи, че участниците, които прекарват известно време само в докосване на растения, изпитват чувство на физиологичен мир. Въз основа на тези констатации изследователите предполагат, че актът на докосване на растенията има нежелан, но мощен успокояващ ефект, превръщайки природата в естествен съюзник за облекчаване на стреса.

5 растения за облекчаване на стреса

1. Лавандула: Ароматът на лавандула е известен с това, че облекчава тревожността и безсънието, което го прави ефективно средство за лечение на тези състояния. Неговият лилав оттенък също може незабавно да подобри домашния ви декор и да подобри настроението ви.

2. Жасмин: Успокояващият и завладяващ аромат на жасмин помага за намаляване на стреса, повишава настроението и поддържа психическото благополучие.

3. Змийски растения: Змийските растения са добре познати заради своите пречистващи въздуха качества. Въпреки че тези растения пречистват въздуха, като намаляват токсичните замърсители и увеличават производството на кислород, те също допринасят за по-свободна от стрес среда.

4.Босилек: Индийският босилек има антихипоксични ефекти, като помага за подмладяване на околната среда. Също така се смята, че притежава адаптогенни свойства, които помагат на тялото да се справи със стреса.

5.Алое вера: Известно с многото си лечебни свойства, алое вера е друго високо ценено растение за насърчаване на доброто здраве и намаляване на стреса.

И така, какво чакате? Създайте жизнено пространство без стрес и повдигнете настроението си само като се грижите и докосвате стайните си растения всеки ден.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Почина Кирил Маричков
Почина Лиъм Пейн
Издирват майка на две деца от София
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: