Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Зеленчуците, които никога да не съчетаваме с вино
Автор: Екип Ruse24.bg 09:28 / 11.12.2024Коментари (0)1311
©
Съчетаването на храна с вино може да бъде истинско предизвикателство и неслучайно е задача, с която най-добре се справят шеф готвачи и сомелиери. Но любителите в кулинарията и ценителите на хубавото вино, които все пак нямат такива задълбочени знания и опит, също обичат да се наслаждават на добре приготвено ястие, придружено от идеално допълващата го напитка.

Най-малкото, едва ли някой би искал да остане с вкус на развалени яйца в устата след вечеря със салата с аспержи и чаша калифорнийско шардоне. А това далеч не би означавало, че непременно виното е лошо, а просто, че то не се "разбира" с точно този зеленчук. 

Всъщност, зеленчуците, които не си подхождат с вино, са няколко. Освен аспержите, сред тях се нареждат още брюкселското зеле, броколите, карфиолът, зелето и кейлът.

Причината да не са правилното допълнение към виното, се крие в това, че съдържат високи нива органосерни съединения. Заради тях зеленчуците могат да ни причинят газове, но и да развалят вкуса дори и на най-висококачеството вино. Когато тези съединения влязат в контакт с виното, може да усетим вкуса му изключително неприятен, напомнящ на развалени яйца.

Най-трудният от всички зеленчуци за комбиниране с вино обаче се оказва артишокът. Въпреки че в него няма органосерни съединения, се съдържа друг органичен химикал - цинарин. Той прави всичко по-сладко на вкус, отколкото е в действителност, защото потиска вкусовите ни рецептори и ни пречи да усещаме киселинност, горчивина и соленост. Това оставя виното с по-сладък вкус в устата ни, но също и с доста по-безличен вкус като цяло, тъй като цинаринът е отнел от другите му характеристики.

Когато готвим с някой от тези зеленчуци, по-сигурният вариант е да заложим на сухи вина с нотка на билки или подправки. Такива са например Грюнер велтлинер, Верментино и Совиньон блан, пише Bon Appetit, цитиран от lifestyle.bg. Вината, които обаче винаги се съчетават безотказно с храна, са пенливите. Освен че не са много капризни при комбинирането, друг техен плюс е, че превръщат всяка вечеря в една идея по-специална, дори и да нямаме повод.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Вторият мандат на Доналд Тръмп
В "Пирогов" спасиха живота на жена след инжектиране с ботокс
Кабинетът "Желязков"
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: