Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли, че сладоледът действа като лекарство? Ето в кои случаи
Автор: Екип Ruse24.bg 17:06 / 25.06.2024Коментари (0)842
©
Сладоледът е висококалоричен продукт, така че диетолозите обикновено налагат ограничения върху него за своите пациенти. И гастроентеролозите посочват, че комбинацията от студени и мазни храни няма да има най-добър ефект върху функционирането на жлъчния мехур. В някои случаи обаче, сладоледът действа като лекарство (ако не прекалявате с него, разбира се).

Помага при болки в гърлото

Дори и преди 30 години се смяташе за безспорно, че студените напитки и храна (и, разбира се, сладоледът) са противопоказани при ангина. Но днес мнението на оториноларинголозите се промени: доказано е, че студът облекчава състоянието при болки в гърлото. Сладоледът предизвиква локално охлаждане на сливиците, което води до появата на спазъм (стесняване) на кръвоносните им съдове. В резултат на това кръвоснабдяването на възпалените области се влошава и впоследствие, отокът спада и болката намалява.

"Разбира се, сладоледът в никакъв случай не трябва да е единственият лек за възпалено гърло или ангина, но може да облекчи болката и дискомфорта при преглъщане“, отбелязват експертите.

Но широко разпространената преди това препоръка да се яде сладолед веднага след операция за отстраняване на сливиците не е потвърдена. Да, студът от сладоледа намалява следоперативната болка, но захарта и млечните протеини, включени в състава му, провокират производството на храчки, което причинява кашлица. Кашлицата в следоперативния период е изключително нежелателна, тъй като може да причини кървене.

Освен това след ядене на сладък сладолед в устната кухина за известно време се създава благоприятна среда за размножаване на стрептококи и това повишава риска от развитие на бактериална инфекция, която може да бъде смъртоносна в следоперативния период.

Днес  лекарите препоръчват да се въздържате от ядене на сладолед и млечни продукти в продължение на 2-3 седмици след операцията.

Облекчава главоболието

Забелязано е, че много хора, след като ядат сладолед, изпитват бързо облекчение при главоболие. Въпреки това, има и хора, които са убедени, че сладоледът може да предизвика мигренозен пристъп.

Причината за появата на такава болка вече е известна, това е сфенопалатативна ганглионевралгия, с други думи, реакция на студено дразнене на горното небце, а именно палатиналният ганглий (нервният ганглий).

При охлаждане на небцето се получава рефлекторно стесняване на кръвоносните съдове. Усещането за студ от нервния ганглий се предава на мозъка и тялото незабавно увеличава притока на топла кръв там, за да предотврати хипотермия. А внезапното увеличаване на притока на кръв причинява мигрена.

При други хора сладоледът има обратен ефект – намалява интензивността на главоболието. Този ефект се обяснява и с реакцията на същия ганглий към хипотермия. Ако причината за главоболието е спазъм на кръвоносните съдове на мозъка, то тогава резкият приток на топла кръв предизвиква рефлексното им разширяване и болката изчезва.

Сладолед по време на химиотерапия

Сладоледът се препоръчва на пациенти с рак за борба със страничните ефекти на химиотерапията, като загуба на апетит, диария и отслабване. На фона на отвращението към храната, което често се отбелязва по време на химиотерапията, студените и сладки храни се понасят най-добре и позволяват до известна степен да компенсират енергийните разходи на организма на онкоболния.

За депресия

Сладоледът, особено шоколадовият, се смята за един от най-мощните хранителни антидепресанти. Тествано от учени: когато ядем сладолед, се активират същите области на мозъка както при среща с любим човек или слушане на приятна музика, пише zdrave-to. Този ефект до голяма степен се обяснява с положителните асоциации, които предизвиква сладоледът: спомени от детството, усещане за безгрижие и радост.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
50-ото Народно събрание
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: