Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли какво е масло от амла и защо помага на косата
Автор: Екип Ruse24.bg 18:39 / 26.07.2024Коментари (0)960
©
Маслото от амла е масло, извлечено от растението амла (Emblica officinalis L.).1 Амла е местно индийско растение, често използвано като билка в аюрведичната медицина.

Известно е, че растенията Amla имат антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Маслото, по-специално, се използва за подхранване и укрепване на косата.

Някои ограничени данни предполагат, че маслото от амла може да помогне за растежа на косата, с подобна ефективност като лекарства като Rogaine (миноксидил).

Употреби и ползи

Маслото от амла е най-известно като продукт за грижа за косата и се продава главно като такъв. Освен грижата за косата, други продукти, съдържащи компоненти на растения амла, са известни със силни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, както и сърдечно-съдови ползи.

Маслото от растения амла най-често се използва като продукт за грижа за косата. Често се рекламира като продукт, който може да помогне за намаляване на косопада. Изследванията за това обаче са ограничени.

Например, едно проучване изследва използването на смес от билкови екстракти, включително масло от амла, в сравнение с продукти, съдържащи Rogaine (миноксидил), едно от най-разпространените лекарства за лечение на косопад. Проучването заключава, че тази комбинация от билкови екстракти, съдържащи масло от амла, е почти толкова ефективна, колкото продуктите, съдържащи 3% миноксидил, при лечение на косопад. Въпреки това, билковата смес е тествана върху клетки от човешки косми в лаборатория и мишки, а не върху живи хора.

Едно по-старо проучване открива подобни резултати: продуктите, съдържащи масло от амла, са толкова ефективни, колкото 2% миноксидил при лечение на растежа на косата на зайци.

Други употреби на растения амла

Въпреки че има ограничени изследвания за ползите от маслото от амла в частност, няколко проучвания са открили обещаващи роли за използването на растения амла за лечение на определени медицински състояния. Ето какво трябва да знаете:

 

Едно проучване установи, че амла на прах може да понижи нивата на кръвната захар при недиабетици и диабетици.

Как да го използваме

Маслото от амла обикновено се продава като масло за коса или съставка в продукт за коса, като шампоан или балсам. Маслените продукти от Amla често се използват локално върху косата и скалпа и не са предназначени за поглъщане. Въпреки това, някои растителни продукти от амла, като амла на прах, сокове, сиропи и пасти, се приемат през устата.

Проучването, което разглежда масло от амла за растеж на косата, тества смес от билкови масла, включващи масло от амла. Всяка формулировка съдържа 1-10% от всяко лекарство. Формулировките, които съдържат 7,5% от всяко лекарство, показват най-добри резултати по отношение на растежа на косата.

Едно проучване разглежда амла на прах и ефекта му върху метаболитния синдром и сърдечно-съдовото здраве. Участниците в проучването са консумирали капсули със 125 милиграма (mg) амла на прах четири пъти на ден, за общо 500 mg дневно. Тази доза се понася добре, подобрява съдовото здраве (колко ефективно кръвоносните съдове транспортират кръв и кислород) и намалява оксидативния стрес.

Безопасност и странични ефекти

Няма проучвания за безопасността или страничните ефекти на маслото от амла. Ако го използвате за първи път, най-добре е да се свържете с доставчик на здравни услуги. Можете също така да направите "тест с пластир“ върху малък участък от кожата, за да сте сигурни, че маслото не предизвиква дразнене.

Има малко повече изследвания за оралното поглъщане на растения amla. Една клинична оценка на amla не открива значителни отрицателни ефекти или усложнения сред хората, които са приемали капсули, съдържащи до 500 mg amla на прах дневно. Някои участници в проучването са имали леки стомашно-чревни (GI) странични ефекти, включително диария, хлабави движения на червата и запек.

 

Не е известно как маслото от амла може да повлияе на определени популации, като бременни хора, кърмачки или деца.

Ако сте бременна или кърмите, свържете се с вашия акушер-гинеколог или акушерка, преди да използвате масло от амла.

Свържете се с педиатъра на детето си, преди да използвате масло от амла върху детето си.

 

Никога не поглъщайте масло от амла, продавано като продукт за коса или красота.

Маслото от амла е масло, произведено от растението амла. Растението се използва в традиционната индийска медицина от десетилетия и е обещаващо за лечение на различни състояния, включително сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Маслото от амла обикновено се използва за подхранване на косата и намаляване или обръщане на косопада. Ограничени данни показват, че има подобни ефекти върху косопада като миноксидил.

 

Маслото от амла изглежда безопасно за употреба, но го използвайте внимателно и се свържете с вашия лекар, ако сте бременна, кърмите или смятате да използвате масло от амла върху дете, пише actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: