Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли защо розите имат бодли?
Автор: Екип Ruse24.bg 20:01 / 04.08.2024Коментари (0)1013
©
Розите са едни от най-красивите цветя, но се отличават не само с цветовете и аромата си, а и с факта, че имат бодли. И вероятно поне веднъж, докато сме държали роза в ръката си, сме се чудили какво точно е тяхното предназначение и защо природата ги е създала с тях. Е, това е една мистерия от векове, която изглежда днес вече е разкрита.

Логичното обяснение на науката е, че бодлите служат като защита срещу животни, които искат да изядат и унищожат растението. Този защитен механизъм се среща и при други култури - като къпините например. Без отговор остава обаче въпросът как тази характеристика се развива при различни семейства, които се повяват в различни периоди. 

А сега учените от Cold Spring Harbor Laboratory в Ню Йорк откриват, че наличието на бодли при розите най-вероятно се дължи на тяхната ДНК и по-специално на едно древно генно семейство, известно като Lonely Guy или LOG. Доказано е, че въпросните гени са отговорни за активирането на хормона цитокинин, важен за основните функции на клетъчно ниво - включително делене и разширяване. Той играе важна роля и за растежа на растението.

Освен това учените твърдят, че бодлите съществуват от най-малко 400 милиона години. Тогава папратите и другите техни роднини започват да развиват подобни израстъци върху стеблата си. Появата на бодлите учените наричат конвергентна еволюция и я свързват с адаптиран към определени нужди и условия на околната среда.

Предполагат се, че бодлите и тръните са се появили като защита от тревопасните растения, както и с цел подпомагане на растежа, конкуренцията между видовете, както и задържането на вода. А опитите за генно инженерство и създаване на мутации, водещи до видове рози без бодли, доказват още веднъж нагледно колко важни са те за оцеляването на растителния вид, обяснява CNN, цитирани от lifestyle.bg.

Сега, когато гените, отговорни за наличието на бодли, вече са идентифицирани, се създава и възможността за видове без тях чрез използване на техники за редактиране на генома, които учените използват за модификация на ДНК при живи организми. Това например може да доведе до по-лесно събиране на реколтата при розобер, както и за по-лесно култивиране. Но трябва и да се замислим, че дали розите ще са ни също толкова любими, ако са без бодли.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: