Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнесмени: Работниците от Непал и Индия очакват заплата от поне 500 евро и осигурена квартира
Автор: Екип Ruse24.bg 12:17 / 12.06.2024Коментари (18)1144
©
Увеличението на заплатите заради липсата на достатъчно работна ръка не е конструктивен път за развитие на българската икономика, защото с това не се дава перспектива. Необходима е квалифицирана работна ръка и иновации, за да се увеличи производителността и да бъдем успешно догонващи европейските ни партньори. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов по време на среща в Палатата на тема "Решения за внос на работници от чужбина", организирана от БТПП и Human Power BG, предава Българската телеграфна агенция.

Той заяви, че БТПП продължава да работи за улесняване на достъпа на българските фирми до работна сила и от чужбина, като посочи, че това е част от дългосрочната задача на организацията за решаването на този въпрос. Симеонов отбеляза, че проблемът стои не само пред българските фирми, но и пред тези в Европа и САЩ.

Демографската криза, за съжаление в България напредва в големи темпове, но не само в България, заяви Слави Славов, ръководител "Проекти" на Human Power BG. Той посочи, че заради добрата си квалификация българските работници са привлечени от много други европейски държави, което е сред причините за драстичното намаление на работната ни сила. Славов отбеляза, че само компаниите, които своевременно усетят накъде върви пазарът, могат да бъдат достатъчно конкурентоспособни. Той каза, че при наемането на работници от чужбина има много предизвикателства, сред които намирането на правилните хора, както и такива, свързани с процедури по уреждане на документи.

Стъпките, за съжаление, са бавни, отнемат между 4 и 6 месеца, коментира Славов и посочи, че сроковете, които са дадени по принцип от институциите в закона, са доста по-кратки - 14 дни в Агенцията по заетостта и толкова в Дирекция "Миграция" в МВР.

По думите на Славов тези срокове се удължават, защото в съответните институции не разполагат с необходимия персонал за съответната дейност, като не изключи, че забавянето може и да е по други причини. В тези случаи задачата на компанията е да е посредник между търсещата работници фирма и институциите. Сроковете са важни не само за бизнеса, но и за хората, търсещи работа. Хората, които идват тук, са с ясната идея, че каквото изкарат, 80 процента от парите ще ги изпратят на техните семейства, които имат нужда от тази финансова помощ, каза Славов.

След получаването на положително становище от Дирекция "Миграция", то се изпраща към посолството на България в Ню Делхи и се организира визова дата за интервю, след което кандидатите за работа у нас пристигат в България. В страната те се посрещат от компанията, която ги придружава до мястото за настаняване и им помага в процеса на адаптация.

Славов разказа за нова инициатива на компанията, стартирала от април, чрез която в периода на институционално изчакване - от четири до шест месеца, работниците се учат да говорят на български език на базово равнище с терминологията, която ще им е нужна на работното място. Тази инициатива се осъществява с помощта на компанията Prime Academy. 

Илиян Станков, собственик на компанията Prime Academy, разказа, че обучението започва със специализирани курсове според съответното производство, като се преподава критично важна информация многократно. Когато дойдат в България, работниците от чужбина могат да се изразят и с това стават атрактивни за работодателите. Въпреки че тези хора владеят английски, те не го говорят свободно, а в повечето заводи - началници, бригадири и други хора, които отговарят за служителите, не говорят английски и това обучение по български език улеснява процеса на работа с тези хора, коментира Станков.

Работниците от чужбина биха били в помощ не само на фирмите, но и на българските служители. Това, което се забелязва в повечето производства, които са наши партньори, е, че в една производствена линия, за да може да стане определен продукт, има много процеси, а някои от тях са много неприятни - лоша миризма, неприятна топлина или други фактори, отбеляза Славов.

Той допълни, че поради тази причина български работници не искат да участват в такива процеси, но пък работодателите имат нужда от този продукт. За да може това производство да се осъществява и да дава работа на множество хора, трябва да има персонал, който да работи в началния етап на производството и по тази причина такива работници могат да бъдат от много голяма полза да изпълнят тази роля. Те ще бъдат много доволни, че са дошли в България за по-добра заплата, за по-добър живот и най-вече да изкарат пари, докато са в България, за да изпращат на техните майки, бащи, баби, дядовци, каза Славов.

Той посочи, че повечето служители, които са започнали да работят в България, придобиват основни познания по български език. Някои от тях се справят толкова добре, че вчера собственик на компания за сладолед каза, че иска шест човека да повиши, разказа Славов. Той посочи, че тези работници дават добър пример на българските служители и заедно с тях успяват да изградят сплотен екип.

Славов разказа, че в хижа "Кумата" на Витоша вече са назначени готвачи от трети страни, с което е решен проблемът с текучеството на кадрите заради отдалечеността на работното място. Изключително много съм доволен от хората от Непал, които работят при мен, доста бързо навлязоха в сферата на кухнята и са доста оправни, разказа управителят на хижата Борислав Пенчев.

Представителите на бизнеса се интересуваха от това в рамките на една година колко ще спестят от назначаването на хора от трети страни, например в складова база, в туризма или в ресторантьорството. Славов посочи, че хората от Непал, когато дойдат в България, очакват заплата между 500 евро и нагоре според позицията

Складовите работници, при стандартна 8-часова работна смяна, 5-дневна работна седмица, търсят 500-550 евро и осигурена квартира, каза Славов и допълни, че средният разход за работодателя излиза около 650 евро, като посочи, че от компанията поемат и транспортните разходи. Ние имаме оферта, която е на стойност 1950 лева, като в нея влиза: самолетен билет, куриерски такси и целият процес до настаняването на работниците в България, обясни Славов.

В тази оферта влиза и подготовката по български език, а докато работникът е в България - максимално три години, с възможност за удължаване с още три, от компанията оказват помощ на българския работодател по различни въпроси. Освен това има гаранция, ако работодателят не е доволен от работника, от компанията оказват подкрепа на чуждестранния работник да се справи по-добре, а ако това не е възможно, се поема ангажимент той да бъде върнат в родината, като на негово място безплатно се осигурява нов работник. За подобна хипотеза работниците са наясно, каза Славов.

Работодателите се интересуваха и от здравното осигуряване на такива работници, като Славов обясни, че те не са от здравно-осигурителния кръг, а това става чрез съответната застрахова. Ако застраховката не покрива нещо, в трудовия договор може да се запише, че лечението се покрива или от работодателя, или от работника, като работникът е наясно със ситуацията предварително, уточни Славов.

От компанията не поемат услугата по откриване на банкови сметки или издаване на карти за градския транспорт на бъдещите работници.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Мили хора , 90% от работодателите са робовладелци , търсят бели роби през 2024 година в Европа...така наречените бизнесмени в повечето случаи са едни посредствени люде , без нужното образование и ценз , а са имали късмет в нашата айдушка демокрация , да са на правилното място в точния момент.....тук истинските работодатели са кът , тези , които със знания и умения са създали нещо , стартирали са от нищото, само със собствения си акъл ...Масата от Ганчовските бизнесмени са по скоро далавераджии с протекции от високо , за тях работника е въздух , нищо ...тези няма как да дават заплати , да плащат честно данъци , и оттам да се вдига нивото на икономиката...корупцията във властта, допълнително утежнява ситуацията...затова сега от индийци , а накрая никой.....
+4
 
 
нашите капиталисти са доста далеч от западните-един бизнес на запад се изплаща за 15-20 г,а нашите на 2-рата година са си избили инвестицията-основно от ниски заплати,ама като има будали да им работят
+3
 
 
Малко цигани имахме, че внасяме още сега.
+1
 
 
До коментиращите долу: Тук става въпрос за неквалифициран труд, какъвто е масовият в индустриалните зони в Пловдив и около града. Става въпрос за работни места, които не изискват никакво специализирано образование и знания. Огромната част от работната ръка в България е точно такава.
на 12.06.2024 г.
+1
 
 
ХАХХА снимката на статията е тамън. А иначе от очакваното заплащане- нормално. Вижда се че тия шкембе-войводи искат да дават ниски заплати. Опредлено ще им излезе солено.
+6
 
 
Българският работодател си заслужава фалита. Не може да търсят квалифициран персонал без значение в коя сфера. Хора с по 2-3 в някой случай и с по 4 висши образования, квалифицирани и сертифицирани от Cisco, Mikrotik, Microsoft, OS, Oracle и други с по няколко сертификата. С по 10-15 години стаж/практика. И накрая да ти се изсмиват с по 1400лв заплата, къде чистачката/хигиенистката взимат по 1200-1500лв. В нормалните страни, настрана от българския работодател им дават заплати на месец равняващи се на годишните им заплати тук. Кой нормален и кадърен, квалифициран персонал ще остане да работи тук при тези работодатели и кожодери. Откриването на фирма крие и свойте рискове, гаранции никакви. Не може да очаква българския работодател, че едва ли не работниците му ще се изхранват с трици и ярма. И въпреки което ще очаква квалифициран персонал. Като откриваш фирма и желаеш фирмата ти да расте и прогресира, плащай си на тези които ти изкарват прихода, като не искаш да плащаш... фалит, ликвидация и толкова. Не ви е там мястото. Българският работодател в 9/10 случайте е смешник очакващ, но не осигуряващ. Еб*л съм Ви, за тези пари които предлагате и работата която очаквате да Ви се свърши, работете си сами драги мениджъри, управители, директори и HR-и
+5
 
 
Ами квалифицираните българи заминават на запад, защото онези бизнесмени не споделят мнението на тоя каун, според който даването на нормална заплата не води до растеж на икономиката. Няма нищо - не е далече моментът, когато и тия братчеди, дето ги вкарвате от хималаите ще ви бият шута и ще избягат на запад. Защото дори те не са тъпи колкото вас.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: