Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Днес се отбелязват 65 години от атомната бомбардировка на Хирошима
Автор: Екип Ruse24.bg 09:53 / 06.08.2010Коментари (4)328
©
Япония отбеляза 65-ата годишнина от хвърлянето на първата атомна бомба над Хирошима, като за първи път в церемонията участваше официален представител на САЩ - посланикът в Япония Джон Руус, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В 8:15 часа местно време заби камбана, която отбеляза точния час, в който на 6 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 "Енола Гей" пуска атомната бомба "Литъл бой" над Хирошима. Тя предизвиква комбинация от ударни вълни, топлинни лъчи и радиация, които мигновено убиват хиляди жители на града. До края на 1945 г. жертвите на бомбардировката стават 140 000 от 350-хилядното население на Хирошима. Хиляди други стават жертви на болести и наранявания впоследствие.

Три дни след бомбардировката на Хирошима, на 9 август Съединените щати пускат втора атомна бомба над Нагасаки, която убива 80 000 души още в същия ден. Втората световна война приключва шест дни по-късно с капитулацията на Япония.

Хиляди възрастни оцелели от бомбардировките, децата им и официални лица запазиха едноминутно мълчание в памет на загиналите. В церемонията участваха представители на 74 държави, сред които Великобритания и Франция, които също за първи път се включват в това събитие.

Бившият президент на САЩ Джими Картър посети Музея на мира в Хирошима през 1984 г., но след като беше напуснал поста на държавен глава. Най-високопоставеният действащ американски представител, посетил Хирошима, беше председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси през 2008 г. Руус също посети града малко след като зае посланическия пост миналата година. До днес обаче официален американски представител не беше присъствал на траурната церемония.

Американският посланик изрази надежда, че тя ще даде възможност на света да демонстрира решителност по пътя към ядрено разоръжаване. "В името на бъдещите поколения трябва да продължим да работим заедно, за да постигнем един свят без ядрени оръжия", заяви той.

Бан Ки-мун също присъства на церемонията, като стана първият генерален секретар на ООН, взел участие в събитието. "Животът е кратък, но паметта е дълга. За много от вас споменът за този ден остава ярък като бялата светлина, която озари небето и черния дъжд, който я последва", каза той.

Японският премиер Наото Кан заяви, че Япония, като единствената страна, станала жертва на ядрено нападение, ще поведе останалата част от света към премахване на ядрените оръжия.

Кметът на Хирошима Тадатоши Акиба също призова за премахване на атомните оръжия, пише БТА. "Това е желанието на оцелелите от бомбардировката", коментира той. "Отправям молитвите си към тези, които загинаха. Няма да ви караме да чакате още дълго", добави той.

Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да почиват в мир загиналите напразно... Но предвид мощта на такова оръжие едва ли някоя от великите сили на 21-ви век няма програма за секретно ядрено въоръжение... Да се надяваме, че няма да се появява повод да се използва.
0
 
 
Едва ли е имало друг начин. Японците имат прекалено силно чувство за чест. След обявяване на капитулацията последва вълна от самоубийства, много от които чрез забраненото вече сипуко. Жалко за многохилдните жертви, но ако те не бяха от японска, щяха да са от американска страна, може би наполовина по-малко, но все пак. И не се знае какъв би бил изходът от войната. А Япония се отказва единствено от страх, че следващата точка след Хирошима и Нагазаки ще бъде Токио. Да, мнозина си задават този въпрос, както и много други, но фактите са факти и дано властимащите на великите държави да ги имат предвид и те им бъдат винаги коректив при предприемане на следващи безумни действия.
0
 
 
Оттогава досега в целия свят, вкл. в САЩ, хората си задават въпроса нямало ли е друг начин Япония да бъде принудена да капитулира, оправдано ли е погубването на 220 000 невинни жертви като средство за постигане на целта?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: