Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Джо Байдън подписа указ за регулация на изкуствения интелект
Автор: Екип Ruse24.bg 13:25 / 06.11.2023Коментари (0)623
© ЕПА/БГНЕС
Указът на американския президент за регулация на изкуствения интелект е впечатляващ с темите, които засяга. Той е наистина всеобхватен, покрива повечето важни аспекти и е много американоцентричен. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

В първата част на документа е заложено, че изкуственият интелект не бива да се използва или той трябва да бъде силно регулиран при разработването на биологични материали, посочи тя. "В синтетичната биология, при възможността да се секверина, да се проследява генома, той би могъл да пише синтетичен код на нови организми. Това биха могли да са нови биологични оръжия, с които да отворим Кутията на Пандора. Вече има разработка на органоиди – елементи от човешкия мозък, които са направени по изкуствен начин, чрез синтетична биология. Ако включим към това и изкуствения интелект, извън употребата за фармацията и разработването на нови лекарства, това би могло да има пагубни последици", коментира доц. Тодорова.

Тя отбеляза, че по отношение на съдържанието и фалшивите новини също са заложени мерки във връзка с контрола от страна на различни държавни структури.

Мариана Тодорова припомни, че през юни тази година Европейската комисия публикува документ, в който посочва ключови функции на изкуствения интелект като опасни – лицево разпознаване, достъп до критична инфраструктура, използване на изкуствения интелект от деца. "В случая идентифицираме проблемите, но не обмисляме всички приложения и оставяме много сиви зони и правна празнота", посочи тя.

В указа на Байдън са анализирани сферите, в които изкуственият интелект ще има влияние, но са пропуснати ключови негови дефицити, отбеляза футурологът. "Тук се говори за предразсъдъци, но не се говори за халюцинации и за странични ефекти. Този документ е добро начало, много по-подробен е от това, което Великобритания и Европейската комисия предложиха, но все още не са осмислени фундаментални проблеми, като това как може да се пренапише човешкия език, как може да се хакне цивилизацията или как може да се трансформира образованието. Говори се за образование, но в позитивен аспект, за персонализацията. И единият, и другият подход не са достатъчни. Скоростта, с която политиците се движат, е много по-ниска и недостатъчна да улови ефектите на технологията", коментира тя.

Указът на Байдън не слага спирачки пред развитието технологиите и изкуствения интелект. "Не се слагат спирачки, въпреки изискването всички компании да разкриват тестовете, които са правили. Байдън отделя специално внимание върху достъпа до критична инфраструктура, като електрически системи, ядрени оръжия, дронове, което досега не беше правено. По отношение на конкурентоспособността на по-малките играчи има косвена заплаха", отбеляза доц. Тодорова.

Тя допълни, че Джо Байдън поставя изключителен акцент върху гражданските права, правораздаването и превенция на престъпления.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: