Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Димов: Целта на Турция в конфликта между Израел и Палестина е да й бъде даден статут на държава-гарант
Автор: Екип Ruse24.bg 20:37 / 23.10.2023Коментари (0)688
©
Турският път към мира между Израел и Палестина е, ако може да й бъде признат някакъв статут на държава-гарант, какъвто статут тя страшно много обича. Това каза в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

"Аз споменах за Кипър и намесата на турската армия, десанта 1974 г., който всъщност, освен всичко друго, беше възможен и поради това, че исторически и вече в развитие, така или иначе, Турция има статута на държава-гарант за Кипър. Продължавам. За Ирак – също. След Първата световна война всъщност британците признават статута на Турция за държава-гарант, по-специално в Северен Ирак, където са богатите петролни залежи, в Мосул и Киркук. И всъщност този статут на Турция от международно-правна гледна точка й позволява да се намесва в Ирак, да изпраща войски в една или друга степен легално, понеже го има този статус.

Да се върнем сега и към войната в Украйна и тази посредническа мисия, която върши, наистина общо-взето успешно. Целта на Турция там е да й бъде даден такъв статут, който ще й позволи, първо, да играе много по-активна роля, да бъде много по-важен фактор и оценяван както от западните страни, така и от Русия, и също така да има много по-голямо участие в следвоенното възстановяване на Украйна", каза Георги Димов.

По думите му, при тази ситуация, когато виждаме бомбардировки в Газа – там също войната рано или късно ще свърши и ще има някакво възстановяване. Там ще отиде пак този, на който е признат такъв статут на държава-гарант. Той може и още сега да е там. Той ще си осигури най-силните позиции да бъде най-търсен, канен и да участва там и всъщност да има икономически ползи. 

Районът е ценен, защото е един от основните в които има наличие на петрол и природен газ и големи проекти, които се планира да се реализират. 

"Отношенията на Турция с Израел рязко ще се влошат, при всички положения. Първо, след атаката срещу болницата в Газа, в Турция беше обявен тридневен траур и откровено се посочва с пръст Израел. На този фон – и това, разбира се, е нормално – Израел изтегли целия си дипломатически персонал от Турция. Т.е. тя и в момента няма дипломатическо присъствие и представителство в страната.

На следващо място, пак миналата събота, на 21-ви, на 15-ия ден от конфликта, Ердоган проведе телефонен разговор с Исмаил Хания за хуманитарна помощ на Турция, плюс лечение в Турция на ранени бойци на "Хамас“. И също така декларира, че Анкара ще продължи международните усилия за трайно разрешение на конфликта - т.е. Палестинската автономия да прерасне в палестинска държава, независима държава, в границите от 1967 г. със седалище Йерусалим. 

Заслужава да се отбележи, че има един доста обезпокоителен призив на лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели. Той даже е под формата на ултиматум за прекратяване на огъня в рамките на 24 часа. А пък неговата формация всъщност управлява с партията на Ердоган. Те са всъщност страната, всъщност режимът, идеологическият, това е националислямизмът. В противен случай той призова Турция незабавно да се намеси и да изпълни своята историческа, човешка и верска отговорност, а именно – защита на Газа.

Разбира се, съвсем нормално, някои среди вътре в Турция, пък и зад граница, изтълкуваха тези негови думи като подготовка на турската армия за изпращане в Палестина и се наложи доуточнение от централата на неговата партия, Партията на националистическото движение, като ни беше обяснено, че ставало въпрос за готовност за принос към усилията на интегрираната международна общност за разрешаване на проблема. Факт е, че Палестина от 1516 до 1917 г. е била в рамките на Османската империя четири века.

И всъщност тук идеята на националистите, а пък те са управляващи, е всъщност под зоркия поглед, егида и опекунство на Турция да бъдат подписани някакви договори, споразумения между спорещите и воюващите даже страни, първо. И второ, Турция да изпрати в района мироналагащи и мироопазващи сили. Т.е. турските въоръжени сили да отидат там и под техен надзор да се извършва всичко това, което става", каза Георги Димов.

Той посочи, че от 16 до 20 октомври турските ВМС проведоха учение с бойни стрелби в Източното Средиземноморие, в открити води, в акваторията пак на остров Кипър. А това стана, след като САЩ изпратиха в района самолетоносача "Джералд Форд“, съпроводен от четири разрушителя и един крайцер и оповестиха присъединявате към тази авиационна флотилия и на друг самолетоносач, това е "Дуайт Айзенхауер“.

По думите му вчера е станало известно, че Китай изпраща също шест бойни кораба в района, в това число ракетен разрушител, интегриран кораб за доставки и една фрегата, които от май провеждат съвместни учения с държавата.

Георги Димов припомни още, че Палестинската автономия все още не е призната за държава, но тя е призната от ООН за специална единица. И според него в бъдеще трябва да се положат усилия да се търси някакво общо сечение между надеждни гаранции за сигурността на Израел и ясна перспектива и условия за прерастването или надграждането на Палестинската автономия в палестинска държава, което е страшно трудна задача.

Според него войната в Близкия изток може да прерасне и в много по-глобален конфликт. 

Цоня СЪБЧЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 364
26.06.2024 »
22.06.2024 »
17.06.2024 »
11.06.2024 »
10.06.2024 »
09.06.2024 »
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Рокади в ДПС
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Силвио Берлускони
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: