ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Каква е Коледната трапеза по света | ||||||
| ||||||
В Германия на Коледа се консумират огромен брой сладкиши - бисквити с джинджифил и подправки, торти във формата на елха или коледна звезда, сладки с марципан и щолен - великолепен коледен кейк. В Холандия традиционно се поднасят маслени топченца, които представляват малки топчета от тесто със стафиди, изпържени с масло и поръсени със захар. В Дания се яде гъска, шунка и маринована херинга, а за десерт се поднася оризов пудинг. В Испания по традиция хапват печена и пълнена с лимони риба, а за десерт „турон", сладкиш, който наподобява нуга, направен от бадеми и мед. Италианците на Коледа обичат да си угаждат с „котенчино" пресен свински колбас, поднесен с леща, а за десерт - коледния козунак „Панетоне" със сушени плодове или захаросани кори. Във Франция се сервират морски дарове, печена гъска, и коледно руло Пънче - класически коледен десерт. В Полша на празнината трапеза се сервират дванадесет ястия, като задължителни са шаранът - символ на семейното благополучие и кекс с маково семе, стафиди, бадеми и мед. В Чехия също се приготвя шаран, дори по четири начина: пържен, печен със сушени сини сливи, желиран и на супа. Десертът е „колачес", сладки рулца с пълнеж от мак, сушени плодове и извара. В Словакия трапезата на Рождество започва с вафли, намазани с мед и греяно вино. В Норвегия на този ден се приготвя риба треска, ароматни бисквитки и специален пунш. В Мексико на децата им подаряват картонени животинки, напълнени с бонбони. На места се правят „букуелос" - анасонови бисквитки, които се сервират със сироп в глинени чинийки. След като се изядат бисквитките, чинийките се чупят за щастие. В Армения се приготвя сладък ориз със сушени плодове и ядки, задължително се поднася риба (по традиция пъстърва) и се пекат малки козуначета, като в едно от тях се слага монета за късмет. На когото му се падне, той ще е късметлията през следващата година. Пие се сладко вино от нар или се вари полусухо вино с подправки и захар. В Естония традиционните ястия за празника са задушено кисело зеле с кървавица, салата от тиква и пипаркоок - бисквитки с глазура. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: