Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мартин Табаков: Решението на Байдън не е доброволно, но е закъсняло, а номинацията на Камала Харис е дискусионна
Автор: Йоланда Пелова 19:57 / 22.07.2024Коментари (0)1093
©
Решението на Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара не е доброволно, но е решение, което изглежда логично, предвид това че той беше изправен пред много сложна електорална картина. Това каза международният анализатор Мартин Табаков в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Много от неговите съпартийци са се опитвали да убедят Джо Байдън, че оттеглянето му е в интерес на Демократическата партия и на САЩ. "Те правеха това не толкова публично, колкото по индиректен начин. Тези разговори са били особено интензивни през последните дни“, отбеляза Табаков.

Според него обаче решението на Байдън може да е закъсняло.

Решението Камала Харис да го наследи като евентуална номинация на Демократическата партия според международния анализатор е дискусионно. "Струва ми се, че това решение за нейната номинация беше най-лесно, има аргументи в полза на тази номинация. Тя е най-разпознаваемият демократ, който можеше да замени Джо Байдън от всички възможни кадрови опции, които се коментираха. Това е тествано електорално, социологически, т.е. най-много демократи я познават нея. Социологическите обаче данни не показват, че тя може да компенсира тези несполуки, които стояха пред Джо Байдън като ключови сегменти от широката електорална коалиция на Демократическата партия, които не се чувстваха достатъчно мотивирани да гласуват така или иначе за тандема Байдън-Харис. Тя е в някакъв смисъл удобен изход за Джо Байдън. Такъв тип профилиран политик не може да обслужи кандидатурата на президент, който трябва да обслужва максимално широките нагласи на хората“, заяви Мартин Табаков.

Камала Харис е била обвинявана от републиканците в това, че е изключително радикално лява. "Част от нейната политическа кариера сочи, че тя има афилиация с прогресивното крило на Демократическата партия и това я прави много лесен обект на критика, особено в лицето на Доналд Тръмп и на Джей Ди Ванс, които са изключително хомогенизирани идеологически, но с обратен полюс“, коментира международният анализатор.

Електоралните изследвания показват, че на този етап и Джо Байдън, и Камала Харис губят в директен сблъсък с Доналд Тръмп. "Новият евентуален кандидат на демократите в лицето на Харис губи с по-малко. Ако Джо Байдън изоставаше от Доналд Тръмп с около 5% в национален мащаб, Камала Харис изостава с около 3%, което е почти в рамките на социологическата грешка, което мотивира демократите да мислят, че те все още са в играта. Но аз мисля, че Харис и като политик, и като биография не може да импонира на най-важните електорални сегменти, които ще решат изхода за битката в Белия дом – хората в т.нар. "ръждив пояс“, щати като Пенсилвания, Охайо, Мичиган, Уисконсин“, каза Табаков.

Според него който и да е кандидатът на демократите, динамиката в кампанията не е на тяхна страна. "Това дали Доналд Тръмп ще спечели отново Белия дом, зависи единствено от него. Тук ролята на демократите е по-периферна, защото те продължават да бъдат по-скоро обект на предизборната кампания, отколкото да участват в нея. Тя бива изцяло доминирана от Доналд Тръмп, особено след опита за атентат срещу него, който героизира допълнително републиканеца. Социолозите веднага регистрираха, че това повиши не просто мотивацията на републиканците да гласуват за него, но и тези по-независими и евентуално ориентирани към Републиканската партия избиратели да направят същото“, посочи Мартин Табаков.

На републиканската национална конвенция дни след покушението, Доналд Тръмп вече има нова стратегия – залага на разговора за обединение. "Той вече искаше да представи себе си не като абсолютен фаворит, титуляр и лидер на Републиканската партия, но и като такъв, който може да изпълнява същите функции и като президент на САЩ“, поясни анализаторът.

Най-важните теми, които определят електоралното поведение на американците, са икономиката и миграцията. "Нито една от тези две теми не е силна страна на Камала Харис. И по двете теми във всички възможни проучвания недвусмислено се показва, че Доналд Тръмп е по-достоверният избор за американците, когато става дума за икономика и за сигурност. Единствената политика, която демократите могат да спечелят, е тази за абортите. Но дори и тази чувствителна тема претърпява модификация под ролята на Доналд Тръмп, защото той достатъчно честно е казал, че това е тема, която носи загуби за Републиканската партия и той избягва да се въвлича в нея“, посочи Табаков.

И републиканците, и демократите не считат Русия за пряк риск и заплаха за тяхната страна. Демократите оценяват, че тя е такъв за Европа, отбеляза анализаторът.

По думите му България е длъжна да работи максимално ползотворно с който и да е ръководител на Белия дом. "Боя се, че тенденцията американците да отклоняват вниманието си от европейските дела и да го насочват по други точки на света е общосподелима от републиканците и демократите“, допълни той.

Още по темата: общо новини по темата: 44
01.09.2024 »
31.08.2024 »
29.08.2024 »
14.08.2024 »
11.08.2024 »
10.08.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: