Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Международен анализатор: Лидерите в региона на Близкия изток нямат интерес от ескалация на напрежението
Автор: Йоланда Пелова 22:13 / 26.08.2024Коментари (0)940
©
Никой от лидерите в региона на Близкия изток няма интерес от ескалация на напрежението. Де факто Израел предприе превантивен удар, който беше акт на деескалация, а не на ескалация. Представете си какво би се случило, ако 6000 ракети бяха изстреляни и от тях 10-20 биха пробили перфектната противовъздушна защита на Израел и бяха паднали в Тел Авив. Тогава щеше да има широкомащабна война и щеше да бъде подпален целият Близък изток. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" международният анализатор Давид Леви.

“Акцията на "Хизбула" беше неслучайна, терористите винаги избират неслучайни дати. Всичко беше планирано в деня, в който се отбелязва Арбаин, 40-ия ден след убийството на Хусейн ибн Али, един от най-близките съратници на Мохамед. За шиитите това е един от най-големите празници. Те са очаквали, че Израел ще бъде най-малко подготвен, защото най-малко се очаква, че в една от най-важните дати в ислямския календар, една шиитска организация ще извърши нападение срещу Израел.  Но останаха неприятно изненадани. Защото след огромният фал, който се случи на 7 октомври 2023 г., когато Израел беше изненадан, и след огромните критики, и реорганизации в израелските сили за сигурност, няма ден или час в който израелските сили да не са подготвени за подобно нападение. Не трябва да се пренебрегва и сътрудничеството със САЩ, които напоследък, след тези знакови ликвидации на терористи, които извърши Израел, се опитват да намалят напрежението, и засилиха присъствието си в Близкия изток. Целта е да се успокои терористичната ос, водена от Техеран. Целият този терористичен пръстен, който Иран се опитва да създаде около Израел, трябва да бъде задържан, и да са наясно, че цената, която ще заплатят, ще бъде прекалено висока за терористичните си действия", подчерта Давид Леви.

Иранският външен министър увери, че “Техеран не иска да ескалира напрежението в региона, но добави и че Иран не се бои от това". Иран не искат да стигнат до регионална война, защото вътрешнополитическите и вътрешноиконоическите им проблеми са достатъчно сериозни. “Те не са в състояние да водят война нито срещу Израел, нито срещу коалицията от западни сили, която би се изправила срещу тях. Но не искат и да признаят поражение и поддържат едно ниво с дребни провокации, основно с реторика с празно съдържание. Постоянното обновяване на ракети, движещите се с хиперзвукова скорост, които завиват под прав ъгъл, неща невъзможни от физическа гладна точка. Но хората, които се подхранват с невежество, вярват на всички тези фалшиви новини, и това поддържа тяхното ниво и влияние в региона, основно сред шиитското население на Близкия изток", отбеляза международният наблюдател.

Според реториката на “Хизбула", според Хасан Насрала, успяха да ги уплашат, но нищо не постигнаха. Политиците, особено тези които нямат някакво лично ниво на морал са винаги печеливши, дали ще бъдат избори, дали ще бъдат кръгове от насилие, дали ще бъдат войни, но те винаги печелят, според техните думи. И на товя бяхме свидетели в случая с “Хизбула", огромна лъжа, която всъщност доведе до подигравски в арабските медии, особено в сунитските държави. И те бяха поздравени с “огромния" си успех само от хутите в Йемен и от режима в Техеран", коментира Давид Леви.

По думите му действията в Близкия изток може да се разглеждат в два аспекта - положителен и отрицателен. "В отрицателен аспект, това е разпространението на крайния ислямизъм в Европа и в по-малка степен все още в България. Този процес ще продължава да се засилва, ако не се случи  положителният процес, който е осъзнаването на все повече хора какво носи крайният фанатизъм, какво носи ислямизма. Тези организации се финансират чрез корпорации, методи за пране на пари за финансиране на тези терористични действия, които минават включително и през България и през голяма част от Европа. Ако успеем да си научим урока, както се казва, това може да предотврати засилването и задълбочаването на тези отрицателни процеси в близкото и средно бъдеще, коментира Давид Леви.

 Той изрази надежда, че към края на годината и след дилемата какво ще се случи на изборите в САЩ през ноември, ще започне успокояване на ситуацията, независимо кой ще бъде избран за президент на САЩ. "Но нещата ще се изяснят в момента, в който има ясен господар и режим от избрания президент на САЩ. Много от тези терористични организации ще започнат да си правят по-добре сметката и по-малко да си развихрят коня", заключи международният анализатор Давид Леви.

Още по темата: общо новини по темата: 78
25.08.2024 »
07.08.2024 »
31.07.2024 »
30.07.2024 »
30.07.2024 »
30.07.2024 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: