Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Путин определи основните цели на БРИКС: Отхвърляне на щатския долар и икономическо възстановяване
Автор: Екип Ruse24.bg 21:27 / 22.08.2023Коментари (2)329
©
Руският президент Владимир Путин отправи видеопослание към участниците в бизнес форума на БРИКС, като определи основните задачи на групата, сред тях отхвърлянето на щатския долар и решаване на проблемите с храните и зърнената сделка, предадв РИА Новости.



Задачинте на БРИКС:


Президентът на Русия е отбелязал, че страните от съюза днес трябва да решават сложни проблеми. "Осигуряване на икономическо възстановяване след пандемия, подобряване на благосъстоянието на гражданите, модернизиране на индустрията, изграждане на ефективни транспортни и логистични вериги и стимулиране на справедлив трансфер на технологии".

"Всички тези трудни, сложни задачи трябва да бъдат решени на фона на все по-задълбочаващата се нестабилност на фондовите, валутните, енергийните и хранителните пазари, в условия на значителен инфлационен натиск, причинен, наред с други неща, от безотговорните действия на редица държави да извършат мащабни емисии, за да преодолеят разходите от пандемията, която провокира натрупването на частен и държавен дълг“, е заявил Путин.

Търговия и инвестиции

Владимир Путин е подчертал, че членовете на БРИКС си сътрудничат на принципите на равнопоставеност и партньорска подкрепа. Той е добавил, че през последното десетилетие взаимните инвестиции на страните от Съюза са се увеличили шест пъти. Инвестициите им в световната икономика като цяло са се удвоили, а общият им износ е достигнал 20 процента от световния, е подчертал президентът.

"На свой ред търговският оборот на Русия със страните от БРИКС надхвърли 230 милиарда долара. В същото време при сегашните условия Москва ще пренасочи транспортните и логистични потоци към надеждни партньори, включително страните от БРИКС", е отбелязал Путин.

Той също така е нарекъл логично един от приоритетите на сътрудничеството между "петорката" като цяло да бъде укрепването на взаимосвързаността, създаването на нови устойчиви транспортни маршрути. Сред водещите руски проекти Путин отбеляза Северния морски път и новия международен транспортен коридор Север-Юг.

"Тези две проходни артерии са предназначени да осигурят най-кратките и икономически най-оптимални търговски пътища, свързващи големи индустриални, селскостопански и енергийни центрове с потребителските пазари“, цитира руската агенция.

Отхвърляне на щатския долара

Путин също така е посочил процеса на дедоларизация на икономическите връзки между страните от БРИКС, като необратим.

"Обективният необратим процес на дедоларизация на нашите икономически връзки набира скорост, полагат се усилия за разработване на ефективни механизми за взаимни разчети и парично-финансов контрол“, е заявил той.

Според него делът на американската валута в експортно-импортните операции между членовете на съюза непрекъснато намалява и през миналата година е възлизал на едва 28,7 процента.

Проблеми с храните и зърнената сделка

Владимир Путин е допълнил още, че Москва е за установяване на по-тясно сътрудничество в рамките на БРИКС по въпроса за надеждното и непрекъснато снабдяване на световните пазари с хранителни и енергийни ресурси. Той е добавил, че "Русия последователно увеличава доставките на горива, селскостопански продукти и торове за страните от Глобалния юг. Освен това Москва дава значителен принос за укрепване на глобалната продоволствена и енергийна сигурност, за решаване на остри хуманитарни проблеми, както и за борба с глада и бедността в нуждаещите се държави".

"Въпреки това някои страни пречат на Русия да доставя зърно и торове на световните пазари", цитира РИА Новости.

"Те умишлено възпрепятства доставките на зърно и торове в чужбина и в същото време лицемерно ни обвиняват в настоящата кризисна ситуация на световния пазар. Това ясно се прояви при изпълнението на т. нар. сделка за зърно, сключена с участието на секретариат на ООН и първоначално насочен към осигуряване на глобална продоволствена сигурност, намаляване на заплахата от глад и подпомагане на най-бедните страни“, е заявил той.

Путин е добавил, че като част от сделката не е изпълнено нито едно задължение към Москва. "Говорим за излизане от санкциите на руския износ на зърно и торове за световните пазари. Задълженията към Русия в това отношение просто бяха пренебрегнати. Дори ни попречиха да прехвърлим безплатно минерални торове, блокирани в европейските пристанища, въпреки че това беше чисто хуманитарна акция, към която по принцип не трябва да се прилагат санкции", е допълнил Путин.

Той също така е заявил, че Москва е готова да се върне към сделката за зърно в случай на реално изпълнение на задълженията към нея.

Що се отнася до страните от Африка, преговорите за безвъзмездна доставка на зърно са близо до завършване, отбеляза държавният глава. Той е добавил, че Русия е в състояние да замени украинските продукти както на търговска основа, така и под формата на безплатна помощ на нуждаещите се страни.

Путин също така е изразил увереност, че Бизнес форумът и Бизнес съветът на БРИКС ще продължат работа си, насочена към задълбочаване на контактите между предприемачите и реализиране на нови проекти. В заключение той е поканил бизнесмени от страните от съюза на Източния икономически форум, който ще се проведе на 10-13 септември във Владивосток .

Още по темата: общо новини по темата: 3
09.07.2024 »
29.08.2023 »
23.08.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
мечтите на умрялото джудже нямат край!
0
 
 
Какво възстановяване бе ,нали сте всички много добре. Цъфтящи и връзващи...гащи. Този лилиПут що се обажда от видеоконференция ? Страх го е да не го арестуват или да го гръмнат ;) Дедоларизация ама сметките им са в долари!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Олимпийски игри в Париж 2024
Автомобил се вряза в метростанция до столичен мол, има загинали
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: