Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Руска компания заменя нахут за мандарини
©
Руските компании са създали бартерна търговска система с Пакистан, за да улеснят икономическия обмен без необходимост от парични транзакции, тъй като се стремят да преодолеят предизвикателствата, свързани с плащанията заради западните санкции срещу Москва. Според руската държавна медия ТАСС първата руска компания, която ще използва механизма, ще бъде Astarta-Agrotrading, която ще доставя на Пакистан нахут и леща. Пакистанската компания Meskay + Femtee Trading Company ще предостави в замяна мандарини и ориз.

Алтернативното търговско споразумение беше подписано на първия пакистанско-руски форум за търговия и инвестиции в Москва.  Съгласно условията на споразумението Русия ще изнесе 20 000 тона нахут, а Пакистан ще достави същото количество ориз. Друг договор предвижда Русия да изпрати 15 000 тона нахут и 10 000 тона леща в замяна на 15 000 тона мандарини и 10 000 тона картофи, пише The Moscow Times.

Според Насир Хамид, заместник-министър на търговията на Пакистан, бартерната система е създадена поради "трудности с взаимните плащания".

Докато паричните транзакции са подложени на все по-строг контрол поради международните санкции срещу Русия в отговор на нейното нахлуване в Украйна, бартерните схеми предлагат на компаниите начин да заобиколят усложненията чрез директен обмен на стоки, а не чрез банкови плащания.

Това не е първият случай, в който Русия проучва бартерната търговия като решение на проблемите с плащанията. През август западни медии съобщиха, че Русия е обсъждала с Китай бартерна търговия с метали и селскостопански продукти. Този проект обаче бавно набира скорост, тъй като отделни компании се затрудняват да отговорят на специфичните нужди на двете страни.

Преди разпадането на Съветския съюз бартерните споразумения между Пекин и Москва бяха често срещани и продължиха през 90-те години.

През май руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин проведоха тридневна среща на високо равнище, на която противодействието на американските санкции върху взаимните плащания беше ключов акцент в техните дискусии.

Освен бартерните сделки Русия и Китай работят и по създаването на платежна система BRICS Bridge. Развиващите се пазари като цяло се интересуват от създаването на алтернативни платежни системи, макар че се очаква тя да започне да функционира най-рано през 2028 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: