Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специален доклад: "Целите на терористичната атака на Хамас срещу Израел от Газа" от д-р Ели Кармон
Автор: Петя Кузева 14:57 / 16.10.2023Коментари (0)448
©
Топекспертът по контратеторизам д-р Ели Кармон, старши научен сътрудник в Международния институт по контратероризъм в Херцлия – Израел (ICT) и старши изследовател в Института за политика и стратегия към Интердисциплинарния център (IDC), публикува специален доклад, озаглавен "Целите на терористичната атака на Хамас срещу Израел от Газа". 

Броени дни след ексклузивното интервю за "Фокус", единственото за българска медия на специалиста след началото на войната в Израел и ивицата Газа, в което той предупреди и Европа за реалистичната опасност от удари на Хамас, д-р Кармон направи ретроспекция на събитията и причинно-следвествените връзки за смъртоносния конфликт, отнел само за седмица живота на вече хиляди души.

"Спусъкът на настоящата операция е опитът на Хамас да надгради терористичната спирала и вероятно да провокира по-голямо въстание на Западния бряг", пише той в доклада си, който може да намерите в оригинал в сайта на Международния институт по контратероризъм в Херцлия – Израел (ICT).

"Фокус" го преведе за читателите си.  

Разказът за Хамас като защитник на джамията Ал Акса

През първите месеци на 2021 г. Махмуд Абас (Абу Мазен), ръководителят на Палестинските власти, обеща да организират избори през май 2021 г. Такива не беше имало от 2006 г., нито на Западния бряг, нито в Газа. 

В края на април Абас реши да отмени изборите под предлог, че Израел му пречи да проведе вота в Източен Йерусалим. Хамас отказа да отложи изборите и обвини Абас, че възнамерява да го направи не заради Йерусалим, а по-скоро поради вътрешната ситуация на Фатах, която навлиза в избори с три листи и заради израелските предупреждения, че Хамас ще спечели в Западния бряг. 

Ръководството на Хамас беше дълбоко разочаровано от решението на Абас, тъй като беше убедено, че победата на изборите на Западния бряг е близо.  

Затова Хамас реши да направи всичко възможно, за да дестабилизира палестинските власти като нападне Израел. След бунтовете на Храмовия хълм на 10 май 2021 г. и преследването на бунтовниците в джамията Ал-Акса от израелската полиция, ръководството на Хамас реши да се представи като защитник на джамията Ал-Акса и свещения град на Йерусалим. 

Хамас изстреля стотици ракети в Израел, насочени срещу гъсто цивилно население, градове, селища и села. Йерусалим, столицата на Израел и столичният район на Тел Авив също бяха набелязани. 

Израел отговори с военната операция "Пазител на стените". По време на 11-дневната операцията повече от 4360 ракети бяха изстреляни срещу Израел.  

По време на военните действия между палестинците и израелските сили за сигурност бунтовете се увеличиха в Юдея, Самария и Йерусалим. Извършени бяха десет терористични атаки, повечето от които атаки със срелба.  

По-значимото е, че по време на операция "Пазител на стените" избухнаха жестоки бунтове в няколко израелски града със смесено еврейско и арабско население. Трима израелски граждани са били убити, стотици бяха ранени и бяха причинени големи щети на цивилно имущество на 520 обекта. От гледна точка на Хамас това беше важен успех, който засили подкрепата си сред палестинците. 

От май 2021 г. сме свидетели на ежегодно нарастване на насилието и терористичните атаки на Западния бряг, спирала, която се разпростира през 2022 г. и след това през 2023 г. и регистрира 35 жертви на палестинския тероризъм, най-големият брой атаки от края на Втора интифада през 2005 г. Свидетели бяхме на многобройни атаки с ножове и автомобили срещу израелски войници и цивилни, но след това повече атаки с автоматични огнестрелни оръжия и от индивидуални атаки на палестинците в градовете Дженин и Наблус, преминали в малки клетки или дори по-големи групи, като Lions’ Den в Наблус. Свидетели сме на нещо ново интифада.  

Спусъкът на настоящата операция е опитът на Хамас да надгради терористичната спирала и вероятно да провокира по-голямо въстание на Западния бряг.  

Показателно е, че Мохамед Дейф, военният лидер на Хамас, обяви 7 октомври операция "Потопът от Ал-Акса", в аудиозапис, излъчен от телевизионната станция на организацията, докато изстреля хиляди ракети, сигнализирайки атаката като отплата за израелските "набези" срещу Джамията Ал-Акса в Йерусалим.  

Само седмица след началото на операцията Хамас публикува в своя Telegram страница призив към всички жители на Западния бряг "да създадат комитети за народна отбрана във всички фокусни точки в региона за отблъскване на атаки от израелци, които заплашват да ескалират ситуацията и да атакуват домове и имущество". Движението подчерта, че "това е задължение на всички палестинци да се изправят и да защитят домовете си и да вземат активно участие в битката при потопа в Ал-Акса".  

За момента няма масов отговор на този призив от палестинското население на Западния бряг, както се надява Хамас.  

Прекъсването на израелско-саудитския процес на нормализация 

От сформирането на новото израелско правителство през декември 2022 г., ръководено от министър-председателя Бенямин Нетаняху, стартира процес на нормализиране на отношенията на Еврейската държава със Саудитска Арабия започна, в началото, държано в тайна, а след това с бърз успех на събитията.  

Стана ясно, че администрацията на Джо Байдън стои силно зад този процес, поради вътрешнополитически причини в година на американски избори, но и в контекста на Грандиозния план на президента Байдън, представен в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Септември 2022 г.: Икономическият коридор Индия – Близкия изток – Европа (IMEC).  

IMEC ще се състои от два отделни коридора, като източният коридор ще свързва Индия до Арабския залив и северния коридор, свързващ Арабския залив с Европа. Той ще включва железопътна линия, която след завършването й, ще осигури надеждна и рентабилна трансгранична транзитна мрежа от кораб на релси, за да допълни съществуващата морска и пътни транспортни маршрути – позволяващи транзитно преминаване на стоки и услуги до, от и между Индия, ОАЕ, Саудитска Арабия, Йордания, Израел и Европа. Проектът служи предимно като дипломатически инструмент на САЩ за противодействие на влиянието на Китай в Близкия изток. Всъщност IMEC трябва да се разглежда в същата светлина като инициативата на Си Дзинпин "Един пояс, един път" (BRI): амбициозен външнополитически проект.  

Трябва да се спомене, че през март 2022 г. Китай сключи споразумение за помирение, което възобнови дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран след седем години. 

Въпреки неотдавна подобрените дипломатически отношения с Техеран, Рияд иска от САЩ пълен договор за взаимна отбрана или евентуално статут на съюзник извън НАТО. Освен това, на ядреното ниво, Саудитска Арабия иска да построи 17 граждански ядрени реактора, като част от енергийна диверсификация и Визия 2030 и след това. Препъващият въпрос е настояването на Саудитска Арабия за вътрешно обогатяване на уран, опция в такова несигурно бъдеще спрямо Иран.  

По линията на Саудитска Арабия и Израел, докато нормализацията се търси и от двете страни, изглежда, че има известна яснота какво може да предложи израелското крайно дясно правителство по палестинския проблем за Саудитска Арабия - централният играч както в арабския, така и в ислямския свят, и на мястото на двете свещени джамии.  

Ако процесът на нормализиране се материализира, палестинците не са сигурни, че ще спечелят признаване на правото им на независима държава. Хамас, която е забранена в Саудитска Арабия като организация на Мюсюлманското братство, щеше да понесе тежки последици точно когато неотдавнашното подобряване на отношенията с Кралството, би могло да доведе до освобождаване на негови високопоставени членове, осъдени в Саудитска Арабия на дълги присъди затвор по обвинения в пране на пари и подкрепа за военното крило на Хамас.  

Иран би бил големият губещ, ако Саудитска Арабия получи стратегически отбранителен чадър от Съединените щати, ядрен проект на тяхна територия и в съюз с Израел, силен търговски, технологичен и вероятно военен партньор.  

Не е изненадващо, че върховният лидер на Иран Али Хаменей на 3 октомври, дни преди атаката срещу Израел от 7 октомври, критикува страните, които се стремят да нормализират отношенията с Израел: "Позицията на Ислямската република е, че страните, които залагат на нормализирането с Израел ще загубят. Те залагат на губещ кон".  

Интересно е да се отбележи, че това е вторият път, когато Хамас саботира Саудитска инициатива, така наречената Арабска мирна инициатива, предложение от 10 изречения за прекратяване на Арабско-израелски конфликт, който беше одобрен от Арабската лига на 29 март 2002 г. на среща на върха в Бейрут. Същата нощ, в навечерието на еврейския Великден, в разгара на Втората Интифада, атентатор самоубиец на Хамас уби 30 израелци при нападението в хотел Парк в Нетания. Хамас пое отговорност за нападението и неговия лидер шейх Ахмед Ясин каза, че атаката е изпратила "съобщение до арабската среща на върха, за да потвърди, че палестинският народ продължава да се бори за земята си и да се защитават независимо от всичко мерките, които врагът предприема.  

Всъщност Сирия и Ливан помогнаха за промяната на първоначалната версия на Саудитското предложение, докато настояваха да се позволи на палестинците да упражняват въоръжена съпротива, възразиха срещу използването на термина "нормализиране" и настояха, че всяко подобно предложение е твърде щедро за Израел.  

Атаката на Парк хотел беше спусъкът на израелската операция "Отбранителен щит", в която IDF окупира отново Западния бряг и през следващите години разруши мрежите на самоубийствените атентатори и доведе до края на Втората интифада през 2005 г. Дежавю на настоящата ситуация в решаващия конфликт Израел-Хамас.  

За момента изглежда, че оста Хамас - Иран е успяла в залога си, като на фона на обявената от Израел война на Хамас в Газа, Саудитска Арабия обяви, че е спряла преговорите за потенциално нормализиране на връзките с Израел. Надяваме се, това е само временно забавяне в усилията за внасяне на важно разширение в Авраамовото споразумение чрез включването на Саудитска Арабия и евентуално на Палестинската власт в процеса за напредване на мира в региона, макар бавно и болезнено.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Рокади в ДПС
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: