Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стачка на румънските съдии затруднява бизнеса
Автор: Екип Ruse24.bg 13:00 / 11.09.2009Коментари (0)339
Българо-Румънска Търговско Промишлена Палата информира, че продължаващата стачка на румънските съдии и юристи оказва значително негативно влияние върху правенето на бизнес в Румъния. Анализатори посочват, че икономиката на северната ни съседка е скована от нефункциониращата правосъдна система, а юристите към Търговския регистър в Букурещ решиха да отложат всички дела.

Практически, докато продължава кризата, нито един румънски съдия няма да разпише дело по откриване на нова фирма, прехвърляне или преотстъпване на фирма, продължение на мандат на директор или преместване на седалище.

Ако стачката не приключи през следващите седмици, в Търговския регистър на Букурещ ще се съберат 8500 нови дела, които, според обещанията на съдиите, ще получат автоматично друг срок на разглеждане, като е възможно някои от тях да бъдат включени в дневния ред през пролетта на идната година.

Икономическият анализатор Илие Шербънеску счита, че ефектът от стачката на правосъдието по отношение на фирмите е мощен удар върху румънската икономика. „Това е само една от причините за бедствието, към което се отправя румънската икономика, един от ударите, които правосъдието й нанася, без да прибавяме и факта, че то не е в състояние да подведе под отговорност големите крадци. Има само един изход: хората на бизнеса трябва да напуснат страната и да открият фирми зад граница. Твърде много се прекали в това отношение," заяви Илие Шербънеску.

Румънският президент Траян Бъсеску също гледа неодобрително на стачката в правосъдната система и настоява магистратите да подновят дейността си възможно най-скоро. Държавният глава заяви в четвъртък по време на пленарното заседание на Висшия съвет на магистратите, че спирането на дейностите в съдилищата се превръща в явна стачка, която е против закона, подчерта той. Бъсеску призова магистратите да прекратят стачката и да се върнат на работа веднага.
Президентът заяви, че му е много трудно да произнесе думата "стачка" по отношение на текущата ситуация в правосъдната система, защото законът забранява на магистратите да стачкуват.

Някои от магистратите, които присъстваха на срещата, остро разкритикуваха изявлението на Бъсеску. Протестът на румънските съдии е свързан с проект за закон, който предвижда намаляване на бонуси, социални придобивки и други привилегии на работещите в съдебната система на Румъния.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: