Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Втора вълна на рецесия наближава Европа?
Автор: Екип Ruse24.bg 09:48 / 07.02.2010Коментари (10)601
Разклатените публични финанси на няколко страни от Еврозоната засилиха страховете от мутиране на кризата и появата на втора вълна на рецесия в Европа. Фондовите борси по света продължават да търпят сериозни сривове на фона на засилващите се страхове, че крехкото възстановяване на световната икономика може да бъде разклатено от агонизиращите публични финанси на Гърция, Испания и Португалия, съобщават световните медии.

Страховете за стабилността на гръцкия дълг растат от няколко месеца насам, а през тази седмица Испания и Португалия вече и правят компания, съобщава публикация в actualno.com. Парламентарно решение в Португалия допълнително разпали страхове за начало на нова криза в световната икономика. На 5 януари парламентът гласува против правителствен план за строги икономии, с което даде повод за нови притеснения, че вътрешната криза страната може да плъзне в Еврозоната и дори да напусне нейните граници.

Кризата в публичните финанси на тези страни може да стане причина за втора вълна на рецесията в Европа, алармират анализаторите. Пазарите се страхуват, че Гърция може да банкрутира или да има нуждата от скъпо струващ план за спасяване от изпитващите трудности европейски правителства. Подобни притеснения има и за Португалия и Испания. Уплашените инвеститори по цял свят са наясно, че случващото се в тези малки европейски държави оказва голямо влияние върху съдбата на крехкото икономическо възстановяване, и масово се освобождават от рискови активи. Единната европейска валута на свой ред навлезе в най-голямата буря от началото на съществуването си. На международните валутни пазари обменният курс на еврото падна до най-ниското си ниво спрямо долара от май насам и до най-ниското си ниво спрямо йената от повече от година.

И докато Еврозоната притеснява пазарите, министрите на финансите и председателите на централните банки на страните от Г7 започнаха дискусии за бъдещето на световната икономика в град Икалуит в северната част на Канада. Във фокуса на форума освен фискалните проблеми на трите европейски държави и растящият дълг на еврозоната, стои и Китай. Страната е обект на нападки, че държи умишлено нисък обменния курс на юана, за да стимулира износа си.

Източник: Ekipnews







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Оядоха се гърците и испанците! Имат най-големите търговски флотилии в света, имат добра фискална политика, но прекаленото лизане на задниците на електората ги докара до това дередже! Също и разюзданата банкова конкуренция! Влезнаха в еврозоната и сега си мислят, че Германия и Франция са длъжни да им помагат. Гадни педали!
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 07.02.2010 г.
+1
 
 
Затова 5 месеца съм без работа и взимат хора с по-ниско образование, за да ги юркат и да не им плащат на работа
на 07.02.2010 г.
+3
 
 
Разглезените и мързеливи гърци свикнали всичко да им капе от някъде сега виждат зор Като нямат високи доходи да дойдат в България за домашни прислужнички или чистачки по хотелите да видят откъде изгрява слънцето тъпанари глезени
+1
 
 
После върви,та не бъди антиглобалист!Тъпите като дървен налъм американци създадоха тази криза с тъпата си фискална политика,ама нали глобализация,та видиш ли и другите да теглят /всъщност - дървения налъм е сложно нещо - има дървена част,каишка и пирони - ония са още по-тъпи!/
+3
 
 
В България кризата се поражда донякъде и от преувеличаване, което стресира хората и води до профилактично занижено потребление на стоки и услуги. Спре ли предприемачеството, спрат ли да се въртят парите - кризата се създава, дори и да е нямало такава. Никой няма полза от тази психоза! Пари от небето не падат, ако хленчим и си стоим в къщи без да предприемаме нещо за да си повишим доходите, нещата не се оправят.Статистиката е, че в банките влоговете са се увеличили в сравнение с предишни периоди (от страх хората не харчат).Ще премине и това сътресение, всичко пак ще се нормализира. Ще се справим!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: