Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ясни са имената на похитените моряци
Автор: Екип Ruse24.bg 09:41 / 30.12.2009Коментари (0)672
©
Светлозар Тенев, Емил Дянков, Николай Колев, Ивайло Русев, Стефан Ангелов са българите от похитения от сомалийски пирати танкер. Петимата български моряци са отвлечени от сомалийски пирати като част от екипажа на химическия танкер „Сейнт Джеймс Парк". Светлозар Тенев е готвач на отвлечения кораб. Четирима от моряците са от Варна, петият е от Русе.

Освен българите на борда на кораба плават още 21 души, капитанът е руснак, освен него има и други граждани на Русия, също и на Турция. Корабът е под британски флаг, а операторът на плавателния съд е индийската фирма „Релиънс индъстрис".

Пиратите са отвлекли плавателния съд късно снощи. Все още корабът плава вероятно към сомалийския бряг, като се следи неговото движение. „Сейнт Джеймс Парк" носи на борда си химикали, които не са взривоопасни. Корабът пътува от Испания за Тайланд.

Говорителят на външно министерство Драговест Горанов разказа: „Официално на кораба има 26 души екипаж, от които петима са български граждани. Българската фирма, която ги е наела, знае за случая и е уведомила близките на моряците. Фирма „Зодиак" е алармирала съответните органи към Европейската комисия, командването на европейските въоръжени сили, мисията „Аталанта", която присъства там на място с патрулни кораби, също така посолството на Великобритания. Уведомени са и всички посолства в близост до района. Министър Румяна Желева ръководи операцията, кризисният щаб действа още от късно вчера".

Само три часа по-късно пиратите отвлекли втори кораб, плаващ под панамско знаме, с 19 души екипаж.

Не е бил осъществен пряк контакт с плаващия под британски флаг химикаловоз "Сейнт Джеймс парк", похитен вчера от сомалийски пирати в Аденския залив на път от Испания за Тайланд, съобщи агенция Прес асосиейшън, като се позова на фирмата-собственик на кораба.

Говорител на базираната в Лондон компания „Зодиак меритайм ейджънсис" /Zodiac Maritime Agencies Ltd/ заяви за Прес асосиейшън, че няма информация някой от екипажа на кораба да е пострадал при похищението.

"Собствениците на танкера работят в тясно сътрудничество с морските власти и с други организации, за да гарантират бързото и безопасно пускане на свобода на всички членове на екипажа. Не сме имали обаче директен контакт с кораба, откакто той беше похитен", допълни говорителят на лондонската фирма.

Говорител на военноморските сили на ЕС уточни, че корабът, построен през 1993 г., е бил отвлечен, докато е плавал в така наречения Препоръчан за плаване международен транзитен коридор и сега се отправя към сомалийските брегове.

Морската практика в подобни случаи сочи, че вероятно искания от страна на пиратите ще бъдат предявени, когато плавателният съд спре в определено пристанище на Сомалия. Последният подобен случай с български граждани беше с корабът „Маласпина Касъл". Той беше похитен от пиратите, а след повече от месец освободен срещу откуп, който неофициално се твърди, че е бил 2 милиона долара.

Източник: Дарик


Още по темата: общо новини по темата: 27
02.06.2010 »
24.05.2010 »
15.05.2010 »
03.02.2010 »
28.01.2010 »
21.01.2010 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: