Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близо 90% от учениците в Силистра пият
Автор: Екип Ruse24.bg 10:29 / 31.01.2010Коментари (0)357
На 1-ви февруари стартира кампанията по повод „Месеца на трезвеността", в която ежегодно се включват дирекция „Здравеопазване и социална политика" в Община Силистра, Областният съвет по наркотични вещества, Превантивният информационен център по зависимости и Младежкият съвет по наркотични вещества, съобщава Дарик. Тази година мотото на кампанията в е „Красотата около нас в свят без алкохол".

Програмата на кампанията ще бъде насочена най-вече към учениците и младите хора. За най-малките организаторите са подготвили специално изработен макет на седмична програма, на който едни от любимите детски герои дават съвет на малчуганите защо не трябва да пият и колко хубави неща би могъл да им предложи животът. Програмките са в тираж 1000 броя и ще бъдат подарени лично на ученици от 2 и 3 клас в основните училища на община Силистра от служителите на превантивния център по зависимости. За всички ученици стартира конкурс за рисунка, като темата е заимствана от самото мото на кампанията, а именно - „Красотата около нас в свят без алкохол".

Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи: от 1 до 4 клас, от 5 до 7 клас и от 8 до 11 клас. През изминалата година Областният съвет по наркотични вещества и ПИЦ проведоха представително социологическо проучване относно нагласите и употребата на психоактивни вещества сред учениците. Данните от проучването показват, че за разлика от пушенето, употребата на алкохол е по-широко разпространено явление сред силистренските ученици.

Според проучването 88% от анкетираните са пили някакъв алкохол. Това е с 5 нива по-високо от данните за 2007 г. (83%). Увеличава се делът на учениците, които са употребили алкохол през последните дни преди анкетирането. В сравнение с 2007 г. този дял се е покачил от 53.6% на 61.4%.

Експериментирането с алкохол започва в по-ранна възраст в сравнение с пушенето и е по - масово като поведение. 21.5% от анкетираните са изпили първото си питие на възраст до 11 години включително, което е по- малко от нивото през 2007 г. (30.2%) и може да се тълкува като намаляване на броя учениците, опитали алкохол под 11 години . 38.6% от учениците са се напивали няколко пъти през живота си, 15.2% само веднъж, което и по двата индикатора е приблизително на нивото от проучването през 2007 г. (37.4% и 16.5%) .Най-често употребяваният алкохол е бирата - 68.9%, след това се нареждат концентратите - 38.2%, виното - 28.5% и коктейлите - 19.3%.

В изследването силистренските ученици споделят, че употребата на алкохол им създава най-често проблеми с непознати хора - 19.3% и проблеми със здравето - 14.4%, след това с полицията - 10.8% и приятелите - 10.6%. Резултатите от изследването потвърждават регистрираната от предишното проучване тенденция, при която цигарите и алкохолът остават най-разпространените психоактивни вещества сред учениците.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: