Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бяла получи като дар частица от мощите на Свети Георги
Автор: Екип Ruse24.bg 18:36 / 08.09.2024Коментари (0)1030
©
Областният управител на Русе Драгомир Драганов присъства на света литургия по случай 100-годишнината от изграждането на църквата "Свети Георги“ в Бяла. Там той се помоли за здравето и благоденствието на жителите на региона. Драганов посочи, че Българската православна църква има все по-важна роля за единството на нацията ни. "Бог да  ни подкрепя, да ни дава сили и да ни напътства да вършим повече добри дела“, каза Драганов. По-късно областният управител отправи пожелания за мир, щастие и просперитет към жителите на Бяла. Припомняме, че Драганов е сред  основните дарители за реставрацията на част от иконостаса в църквата в Бяла. Благодарение на него е била възстановена и иконата на Светите братя Кирил и Методий в храма. Той отново обмисля да направи дарение на църквата, като то ще бъде обявено през следващите седмици.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум богослужението възглави Главиницкият епископ Макарий. Архиереят донесе в храма мощехранителница с частица от честните мощи на Свети великомъченик Георги Победоносец, която остана като дар за храма и за благословение на жителите и гостите на град Бяла. Областния управител Драганов посочи, че това е единен безценен подарък за жителите на Бяла. "Голямо богатство вече имате във вашия град, във вашия храм. Да можем да се обърнем с молитва към него. Всеки от вас, който има нужда от Божията помощ, и всички ние, които търсим светостта, можем да идваме тук да коленичим пред Свети Георги и да го помолим за помощ“, каза Макарий. На литургията в храма присъстваха кметът на Бяла Димитър Славов, който е домакин на празничните събития, председателят на Общинския съвет Мариан Антонов, както и народният представител и областен координатор на ГЕРБ Георги Кръстев.  "Нашият храм "Свети Георги“ е един от най-красивите в България. Църквата е строена между 1910 г. и 1915 година. Архитект е Димитър Шойлев, а скулптор е италианецът Матей Кошута“, каза Славов. Той обясни, че камбанарията е висока 20 метра и има четири камбани – подарък от руския император Александър II, като най-голямата тежи 1500 килограма и е висока 1,10 метра. От своя страна народният представител Георги Кръстев изрази увереност, че държавата също ще продължи да подкрепя църквата в нейната важна роля за сплотяване на българите.

"Когато християните придобият тази цялост около Христос и успеят да реализират понятието за Христово тяло, за Христово единство, тогава целостта на тази общност, която се сплотява в молитвата, в името Христово, се изразява и чрез вървенето по пътя на Христос, по пътя на Христовите заповеди, послушанието към Христос, а това означава единение. Единството в църквата ще се прояви след това в многообразни плодове в различните сфери на обществения живот. Това е закон, духовен закон“, каза Главиницкият епископ Макарий. По думите му за това ни призовава и празникът, който отбелязваме днес – Рождеството на Света Богородица.

"Празнуваме раждането на Света Богородица, защото тя олицетворява първосъздадения човек преди грехопадението. Раждането на Света Богородица става по чудесен начин. Но не по начин, който е свръхестествен. Света Богородица се ражда напълно естествено, както всеки един от нас, но е плод на послушанието на родителите й, защото те са били в напреднала възрас“, каза още викарият на Русенския митрополит Наум. "Децата трябва да бъдат възпитавани в духа на кротостта и любовта“, допълни епископ Макарий.

Програмата по повод на годишнината от освещаването на храма продължи с концерт на Илия Луков. Участват и танцовите формации "Шарена гайда“ и "Жарава“. Празникът ще приключи тази вечер с концерт на Братя Аргирови и с 3D-мапинг шоу върху реставрираната част на моста на Колю Фичето.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: