Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Ценово пее и танцува" от днес събира повече от 800 самодейци от цялата страна
©
От днес в продължение на два дни Ценово се превръща във фолклорната столица на България. За шестнадесети път в най-малката община на Русенска област се провежда фолклорният фестивал "Ценово пее и танцува“. За първи път обаче проявата придобива и международно значение. В мащабната фолклорна проява се включиха и изпълнители от ансамбъл "Изворче“ от побратимената на община Ценово комуна Чеболакчия в Република Молдова.

През двата фестивални дни на сцената своето певческо и танцово творчество ще покажат близо 800 самодейци и повече от 60 състава от различни фолклорни области в България. С течение на времето фестивалът "Ценово пее и танцува“ се превърна в една от емблемите на общината. Съборът придобива все по-голяма популярност и се утвърждава като проява със значимо национално значение.  И тази година фестивалът е включен в националния календар на Министерството на културата. Шестнадесет години вече самодейци представят родните обичаи и традиции, разкриват тайни от богатата съкровищница на песенния и танцовия фолклор. 

"За пореден път фестивалът "Ценово пее и танцува“ обединява минало, настояще и бъдеще, черпейки сили от непресъхващия български корен – символ на мъдрост и човешки добродетели. Българският творчески гений е съхранил в песните и танците душевността на народ с повече от тринадесет вековна история, народ, преминал през робство и неволи, през възход и падение, но опазил своята идентичност и самобитност. И до ден днешен от поколение на поколение се предават ритмите на народните песни и танци“, сподели в приветствието си зам.-кметът на община Ценово Ваня Игнатова. Тя официално даде старт на шестнадесетото издание на събора. Председателят на читалищното настоятелство Георги Георгиев също приветства със сърдечното българско "Добре дошли!“ гости и участници. Началото на събора беше даден от сборна гайдарска група. Минути по-късно изпълненията на "Капанския ансамбъл“ повишиха емоционалния градус и се изви кръшно българско хоро.

Гостите и участниците в събора имаха възможността да посетят алеята на изкуствата и занаятите. Всеки може да разгледа и колекцията от народни носии от различни фолклорни области в страната под мотото "Хубост българска“. Присъстващите имаха възможността да посетят изложбата на тема "Гроздобер“. Гостите останаха впечатлени от експозицията на картини с природни и исторически забележителности от населените места в общината. За малките палавници е устроен специален кът, а в детската творителница те могат да изявят заложбите си като рисуват и моделират. Всеки успя да опита и от вкусните мекици, приготвени по специална рецепта от сръчните ръце на жените от пенсионерския клуб "Млади сърца“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: