Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Червена вода събра комити на осми събор
©
Осмият Комитски събор се проведе днес в русенското село Червена вода. Събитието е в памет на Червеноводската чета от 1875 година. Сред официалните гости бяха областният управител на Русе Драгомир Драганов и заместник-кметът Никола Лазаров. И двамата поднесоха цветя пред паметника на Тома Кърджиев в населеното място. "Традициите от миналото трябва да се предават на младото поколение, защото именно те ни определят като народ“, посочи областният управител Драганов.

Той сподели още, че такива събития ни връщат в миналото и ни карат да си спомним за онези смели българи, които са повели действителната борба срещу поробителя и са запали искрата на свободата сред народа. Областният управител посочи още, че подобни инициативи допринасят за съхраняването на българското и пожела те да се случват още дълги години. Организаторите на събитието изказаха специална благодарност на кмета на Червена вода Валентин Димитров, като те посочиха, че е сериозен мъж със сериозно мислене за селото. Благодарност за подкрепата бе изказана и на кмета на Русе Пенчо Милков.

"Успехът на събитието е доказателство за Вашата отдаденост и любов към българската история и култура. Нека подобни инициативи продължат да събират все повече хора, които ценят нашето минало и се гордеят с него. Съборът създава с всяко свое издание възможност младите хора да се принесат във времето и да се докоснат до обичаите и традициите на нашите предци. Вярвам, че подобни събития са от изключителна важност за формирането на националното самосъзнание и възпитанието на младото поколение. Благодаря Ви, че ни напомняте за богатата ни история и ни обединявате в името на обши ценности“, заяви заместник-кметът Лазаров и посочи, че подобни инициативи запалват искрата на родолюбието сред младите.

"Благодарности на Цветелин Радулов, благодарение на когото този събор нямаше да е това, което е, както и на всички участници и гости. Това е единственото в нашия регион подобно събитие. Имаме прекрасни танцови състави и изпълнители на народно песни, но такъв подобен комитски събор в нашия регион няма и това нещо се случва благодарение на всеки един от Вас“, заяви бившият областен управител Галин Григоров. "Доста години ние полагаме усилия да надградим, да направим нещо, което да бъде удовлетворително за всички ни – ние искаме да отдадем почит на героите ни, тръгнали от Червена вода и като всеки един истински българин и патриот да си спомним за тях, да помним традициите, да ги спазваме, защото сме наясно, че народ, който не знае миналото си, който няма желание да спазва традиите, няма бъдеще. Освен нашите усилия, ние имаме истинската подкрепа на Община Русе, на кметство Червена вода и спонсорите за това събитие. Заедно ще направим едно събитие такова, каквото всеки един от нас иска и което ще се помни и занапред“, допълни Григоров.

"От нас зависи това, което знаем за историята си да го предадем на следващите поколения и благодаря на всички Вас, които сте тук, че го правите. Да бъдем горди българи, да се гордеем с българското и да го предаваме нататък“, каза Искрен Веселинов.

"Отново сме тук и заедно и се надяваме, че там някъде отгоре ни гледат и заявявам, че никой и нищо не е забравено. Героите не умират – заедно с тях не умира и страната ни. Да си спомним за тези, които не са между нас – знайни и незнайни, оставили диря върху стената на историята, но благодарение на които днес сме свободни“, каза председателят на Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта "Приказка за България“ Цветелин Радулов.

Началото на народните чествания е поставено през 2009 като спонтанна ежегодна инициатива на местни патриотични организации и родолюбиви граждани в памет на участниците в Червеноводската чета от 1875 година. От 2017 тържествата прерастват в Комитски събор.

В рамките на събора имаше музей на исторически оръжия, стрелба с лък и въздушна пушка, възстановки и други възможности за забавление. Всеки посетител имаше възможността да опита и традиционния комитски боб. Кулминацията в програмата беше комитската клетва, както и спектакъла от прабългарска школа за оцеляване "Багатур“. По-рано през деня се състоя освещаване на знамената на Червеноводската и Ботевата чета в местната църква "Св. Архангел Михаил“, както и музей на открито с исторически оръжия. Събитието бе организирано от Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта "Приказка за България“, Сдружение "България на регионите“, Народно читалище "Тома Кърджиев-1873“ с. Червена вода, Народно читалище "Гоце Делчев-2009“ гр. Русе с подкрепата на Община Русе и кметството в Червена вода.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: