Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Да пазим горите от пожари
Автор: Екип Ruse24.bg 16:35 / 07.04.2009Коментари (0)232
© Ruse24.bg
В Силистренска област нараства броят на пожарите в сухи треви и отпадъци, предупреждават от Областно звено „Пожарна безопасност и спасяване". Докато за последните пет години средногодишно броят им е бил 53, то само от началото на годината в областта са възникнали 76 запалвания на суха растителност.

Рисковете от пожари се увеличават със затоплянето на времето през настъпващия пролетен сезон, когато започва почистването на стопанските дворове, лозя и градини. Най-честата причина за възникването им е проявената небрежност от страна на гражданите. Те често прибягват до умишлено запалване на отпадъци и суха растителност, без да вземат необходимите мерки за безопасност. Така, оставен без наблюдение, огънят лесно може да се прехвърли върху съседни имоти, гори и други обекти, особено при ветровито време.

Не е за пренебрегване, че пожарите в сухи треви нанасят сериозни вреди на почвите и околната среда. За гасенето им се изразходва значителен ресурс, влагат се труд и усилия от страна на огнеборците. Заради труднопроходимите терени често аварират и се повреждат и без това амортизираните противопожарни коли.

За да се ограничат предпоставките за възникване на подобен вид произшествия, от „Пожарна безопасност и спасяване" - Силистра отново припомнят:

Абсолютно забранено е изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи! (чл.6, ал.1, т.2 от Закона за опазване на земеделските земи).
Забранено е също така да се изгарят стърнища и слама, суха трева по слогове, крайпътни ивици и други площи (чл.13 от Наредба І-153 за опазване на земеделските земи, зърнените храни и фуражите от пожари).
Гражданите трябва да имат предвид, че е изключително опасно паленето на огън на открито при ветровито време.
В стопанските дворове палене на огън се допуска, ако огнището е обезопасено и са подготвени подръчни уреди за пожарогасене.
В никакъв случай не трябва да се пали огън в междублоковите пространства, в близост до паркирани автомобили, бензиностанции, газстанции, складове за леснозапалими и горими материали.
Нарушителите носят административно-наказателна отговорност съгласно Закона за МВР и Правилника за неговото прилагане, Закона за опазване на земеделските земи, общинските наредби и други нормативни документи.
В случай на пожар и при забелязване на оставени без наблюдение огньове гражданите трябва да информират незабавно противопожарните служби на тел.160 и тел.112 и при възможност да вземат мерки за ограничаването и изгасянето на огъня.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: