Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутат: Дунавската стратегия дава нови възможности за развитието на регионите
Автор: Екип Ruse24.bg 12:40 / 16.05.2012Коментари (0)285
©
Дунавската стратегия я има като документ и българските граждани имат възможността да я превърнат в реалност под формата на инфраструктурни обекти, чиста околна среда и устойчиво развитие на регионите по поречието на Дунав. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева в Силистра при откриването на първата кръгла маса в рамките на обществения дебат "Дунавската стратегия - възможност да градим регионите в Европа". Партньори на инициативата са Министерството на регионалното развитие и благоустройството и фондация "Ханс Зайдел".

"В рамките на обществения дебат Европарламентът и българските институции ще се постараем да реализираме подхода "отдолу - нагоре" като дадем възможност на гражданите сами да определят кои проекти са от най-голямо значение за развитието на българските общини по поречието на река Дунав. Само по този начин смятаме, че България може най-добре да защити своите позиции и правото на финансиране на българските проекти", обясни евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева.

Неделчева заяви, че стратегически е избрала първата кръгла маса да се проведе в Силистра заради възможността за финансиране на построяването на третия мост над река Дунав в района Силистра - Калараш. От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова потвърди ангажимента на българското правителство за реализацията на проекта.

"Построяването на трети мост при Силистра, съчетано с подобряването на навигацията по Дунав и развитието на транспортните връзки с останалите държави по поречието, ще ни помогне да развием региона и да го превърнем в привлекателно място за инвестиции и туризъм", коментира министър Павлова.

Освен реализацията на инфраструктурни обекти, Дунавската стратегия дава безброй възможности и за финансирането на проекти, свързани с опазването на околната среда, каза евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева. Пример за такъв проект даде министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която обяви, че е в ход проект за почистването, реконструкцията и обновяването на природния резерват "Сребърна".

"По проекта ще бъдат залесени обезлесените райони около резервата "Сребърна" и ще бъдат почистени шлюзовете, които го свързват с река Дунав. Освен това по друг проект ще обновим изцяло и ще разширим цялата туристическа инфраструктура в резервата и ще закупим специални камери за следенето на популацията на колониите от пеликани. Тези проекти са реален пример как Дунавската стратегия подпомага опазването на биоразнообразието и развитието на алтернативните форми на туризъм", коментира министър Караджова.

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева съобщи, че в рамките на Дунавската стратегия България и Румъния ще координират развитието на проектите в сферата на туризма и културата, а заедно с Германия имаме отговорната задача да координираме проектите, свързани с борбата с организираната престъпност и корупцията. "Силистра и сериозните възможностите на региона са доказателството, че България има шанса и може да покаже как река Дунав може да бъде превърната в своеобразно "дърво на живота" за европейските регионите по поречието на реката. Надявам се един цял клон от дървото да бъде от проекти от микрорегиона Силистра", коментира Неделчева.

Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и народният представител от ГЕРБ - Силистра Стефан Господинов пожелаха успех на инициативата и изразиха увереност, че местните проекти ще подпомогнат устойчивото развитие на региона. Своя опит в реализирането на проекти по Дунавската стратегия споделиха и посланиците на Румъния, Молдова и Чехия. От своя страна евродепутатът Мария Неделчева им благодари за подкрепата и изрази надежда, че и занапред държавите по поречието на Дунав ще продължат да работят в тясно сътрудничество за максимално оползотворяване на всички възможности за реализацията на устойчиво развитие на европейските региони по Дунав.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: