Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Интервю на кметския наместник от ГЕРБ в село Табачка Николай Градев
Автор: Екип Ruse24.bg 09:36 / 22.12.2008Коментари (0)1211
©
Николай Градев е кметски наместник в село Табачка /община Иваново/. На местните избори през 2007 година той спечели на балотаж срещу Росен Минев /досегашен кметски наместник от БСП/. Той сподели по повод 1 година от своето управление какво е сторил за доброто на населеното място и какво му предстои.

- Г-н Градев, какво се случи след местните избори през 2007 година в село Табачка ?

- Аз и преди това имам опит като кмет и кметски наместник, но трябва да Ви кажа откровено, че е друго да има кмет от БСП. За първи път след демократичните промени председателят на общинския съвет е от ГЕРБ /Татяна Дончева/. Кметът също не е от БСП - Данка Матеева. Сега специално за мен се работи много по - добре. При предишните кметове, понеже не съм бил от тяхната политическа партия, мои предложения и идеи бяха пренебрегвани, оставяни на заден план. Сега по принцип нямам никакви проблеми с кметицата, но още повече се радвам, че в лицето на председателя на Общинския съвет винаги намирам подкрепа. Чудя се как успява да се справи с всичките си задачи понякога...

На въпроса за случилото се след местните избори ще се върна назад. Между двата тура се конкурирах с предишния кметски наместник /Росен Минев, баща на зам. - кмета на община Русе Атила Минев/. Не агитирах усилено, защото Табачка е малко село - към 110 жители. Вярвах, че нещата ще се случат и ще има промяна към по - добро. Много лошо бях изненадан обаче, че той е минал и давал на жителите листчета с номера на бюлетината си. Някои са узнали, че жена е гласувала на първия тур за ГЕРБ, като са последвали телефонни „агитации". Това много ме амбицира и започнах да им говоря. Така промених статуквото на втория тур.

- Все пак, в какво се изразяват промените след встъпването Ви в длъжност?

- Смених служителя в кметството, за да имам доверие на човека, с който работя занапред. Следващата ми цел бе читалището. Проведе се отчетно - изборно събрание. Избран бе управителен съвет и председателят е вече нов. Там бе спечелен проект от Министерството на културата за ремонт. Дадоха ни на й- много пари за капиталови разходи от всички села в общината. 3 000 лева бяха отпуснати, с които основно бе ремонтиран салонът. Така се довърши започнатото при предишните наместници.

Имахме проблем с автобуса, който отново ще се появи. Фирма „Искра 98" се занимава с превоза на пътници, но водачът си позволява да не изпълнява курсове. За това бе сезиран дори областният управител с отворено писмо, както и до кмета на общината, и се взеха мерки. Надявам се през зимата на 2009-а това няма да се повтори.

Пътят към селото бе много обрасъл с дървета и храсти и застрашаваше участниците в движението. Молих се на кметицата и направихме подписка със заплаха, че ще се обадим на медиите. Отново се взеха мерки и до седмица бяха изрязани от фирма всички дървета и храсти, които спъваха трафика. Не можеха да се разминат дори 2 автомобила.

Тези 4 километра и половина предстои да се преасфалтират с пари от ЕС. Още през миналата година ОбС - Иваново гласува 4 отсечки от четвъртокласната пътна мрежа да бъдат преасфалтирани и снабдени с нови дренажни съоръжения. Нашият път, не знам точно по какви причини, първи ще бъде обновен. Стойността е много голяма, като ремонтът ще обхване и участък в селото. Стремим се да подменин паралелно с това 1 км. канализационна мрежа, за да не се наложи след това разкопаване на пътя наново.

- В селата винаги има проблеми с лекарите. Как стои този въпрос в Табачка?

- Никога не е ставало дума за него, но е факт проблемът с липсата на помещение за лекар. Сградата, където е била здравната служба е актувана като музей. Сега има вариант решението на общинските съветници да се промени. Така там ще може да се настани медицинската сестра и лекар. Практически той е в Кошов, но обслужва Червен и Табачка. Назначен е и 1 фелдшер - в Кошов.

- Какво предстои през 2009-а?

- Имаме проблеми с комуникациите. Нямаме Интернет. Нямаме и клетка за мобилните телефони. Сигналът на основните оператори се губи, но за тях не е икономически изгодно да покрият нашето село. Да не говорим, че телефонната ни централа е стара и не подлежи на цифровизация.

По програма СПОЗ имаме 1 човек, който догодина вероятно ще загуби работата си.

Имам идея един общински терен в селото да се продаде, за да се развие инвеститорския интерес по създаване на комплекс с паркинг, спортна площадка, игрище за баскетбол и футбол. Може да изработим проект, за да кандидатстваме за финансиране от ЕС. От този комплекс може да тръгва една екопътека с хубав изглед към Черни Лом. Тя ще завършва при място с барбекю и огнище за нуждите на туристи. По протежението е направено ограждение, където се храни една двойка египетски лешояди. От досегашните екопътеки има полза, но малка. Те са направени и са с дължина към 8 км., но изпълнението е лошо. Давам пример с моят опит като турист. С моята съпруга миналата година ходихме във втората и част в местността Урумконар /Римското кладенче/. Там е пълен пущинак и обрасло. Направена беседка от леска и див орех, където масата е повредена, а един салкъм вече е почти опрял покрива и...

Има много какво да се прави. Надявам се следващата година да е успешна за селото въпреки ограничения ни бюджет.

Иначе сега се случват и положителни неща. Вчера по идея на Данка Матеева гостува част от ансамбъл „Пирин" с певицата Борислава и Иван Дяков - солист. Те събраха над 50 жители, които се веселиха от сърце в навечерието на Коледа. 3 са децата в селото, които ходят на училище. Именно те откриха концерта, като бяха облечени в костюми на коледари. Такива събития ни зареждат с положителни емоции и вяра в бъдещето и по-добри дни за Табачка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: