Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Интервю с кмета на Красен Гинка Петрова по повод 1 година от началото на мандата й
Автор: Екип Ruse24.bg 09:51 / 09.12.2008Коментари (0)1084
©
- Г-жо Петрова какво се случи за тази една година от началото на мандата Ви като кмет на село Красен?

- Измина една година откакто жителите на Красен дадоха своя вот на доверие за промяна в развитието на нашето село. Постигнатото до момента и очертаващите перспективи за развитието на с.Красен ми дават основание да им благодаря за подкрепата и разбирането, за да направим нашето село по-добро място за живеене и място, където ние жителите на селото и гостите ще се чувстваме добре. С ясното съзнание и ангажираност вървим по поетата правилна посока и дава своите добри резултати.

Ще продължим да работим отговорно ,за да се облекчи живота на хората в селото,за да се чувстваме добре заедно. Вярвам, че е трайно това ,което се поражда от интересите на хората и има бъдеще това, което отговаря на интересите на хората. Погледът ни е обърнат напред, но без да отричаме извършеното в положителна насока от нашите предшественици.

- Какво заварихте при встъпването Ви в пълномощията на кмет?

- Редица нерешени проблеми и задачи - разкъсани диги,лоша инфраструктура,неугледно парково пространство, около селото - нерегламентирани сметища.

Пред мен като кмет ,още в първите дни от постъпването ми,стояха два основни проблема. Първият беше свързан с ремонта на общински път 20202,от табелата на с.Красен до разклона за с.Щръклево и централните улици: "Ал.Стамболийски"и „Иван Вазов". С Решение на Общинския съвет от 28.02.2008г. бяха гласувани и отпуснати 50 хил.лв./по предложение на общинския съветник от ГЕРБ Никола Пеков/, т.к. бяха заложени 30 хил.лв. от капиталовите. А за рехабилитация на централните улици беше закупен два камиона асфалт от :ППК"Красен"с.Красен, Филипо Фурнари,Станислав Джамбазов, Веселин Лазаров,Маргарит Великов, Минчо Караиванов,Борислав Цонев. Асфалтирането се извърши от 04.06.2008г. до 27.06.2008г.

Вторият и от години наболял проблем беше реставрация на разрушените диги на р.Русенски Лом. В отговор на моята докладна по този въпрос , г-жа Данка Матеева - кмет на община Иваново, направи всичко възможно да се актуализира нереализираният проект от 2006г.и се даде ход за реализирането му. С Решение №СБ-2 от 17.06.2008г. на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС утвърди 365,472 лв.за укрепване на предпазните диги на р.Русенски Лом в землищата на с.Божичен и с.Красен.Това възстановяване беше извършено от 29.07.2008г до24.09.2008 г. Почистено беше коритото на реката от паднали дървета от местността "Четвъртите дупки" до моста. Оттам се осигуриха дърва за огрев за кметството,пенсионерския клуб,детската градина,здравната служба,църквата.За товаренето помогнаха целият екип на кметството и др.

С общите усилия на екипа на кметството и със съдействието на ППК"Красен" в лицето на г-н Димитров и „Пътно поддържане" гр.Русе, успяхме да преодолеем бедственото положение през зимният период о2.01. до 07.01.2008г.,имаше ток,вода и хляб за населението.

Още в първите дни разрешихме въпроса с помещение за изчакване на пенсионерите при вземане на пенсиите. /със съгласието на ръководството на РПК - с.Щръклево/,оборудвано е с печка на твърдо гориво и с пейки.

През март 2008 г. беше извършен ремонт на уличното осветление, бяха поставени 64 бр.енергоспестяващи осветителни тела.


През м.юли 2008г.беше направена хидроизолация на библиотеката по проект за 2000 лв.
Подменена беше амортизираната от години ел.касета до културния дом/19.08.2008г./,която е на разпределително дружество "Е.ОН България"-Русе.

С помощта на амбициозни жители на Красен и дарителския жест на Прециз Интер-Иваново се реставрира и поднови мостчето при Слави Кунчев. С дарителския жест на Колю Дочев и фирма"ЕЛ"-Стефан Стефанов беше запръстена скъсаната дига в същия район. Бяха поставени 400 бр. нови тротоарни плочки. Беше възстановен съборения от дълго време подстъп в посока към ул."Пирин". Извърши се цифровизация на БТК услугите в селото. Увеличават се потребителите на интернет услугите.
Почистено и запръстено беше нерегламентираното сметище при кантона на ДЗС-то, което се оказа в землището на с. Красен.


- А какво се случва с нерегламентираните сметища като цяло?

- Имаме около селото доста нерегламентирани сметища, където безразборно и без всякаква отговорност се хвърлят отпадъци,като че ли околното пространство извън домовете ни ,не е наше,с две думи не се опазва околната среда. На тези места са поставени забраните табели ,разнесени са и уведомителни писма на всяко домакинство. Макар че през април когато се проведе пролетното почистване под надслов: "Не на мръсотията около нас!Нека бъдем европейци" общинската комисия оцени и класира Красен на второ място от 13-те села в общината, но трябва не само във вътрешността и в центъра да се поддържа чисто, но и около селото. Всичко това трябва да го постигнем с общи усилия и отговорност, за подобряване на екологичната среда в която живеем.

- Ами сметосъбирането? Имате ли проблеми с „Астон сервиз"?

- Сметосъбирането се извършва по график. Закъснение повече от 5 дни имаше през месец май по технически причини от страна на фирмата.Но има още какво да се желае и от нейна страна и от наша страна, като жители на селото.

Селото, чийто кмет съм, е моето родно село. Скътано в красив каньон на река Русенски Лом,някого в него кипеше живот,имаше работа и много млади хора ,имаше деца които се обучаваха в родното ни училище,което е със 150-годишна история,но от две години е глухо и пусто.С решение на общинския съвет от 13.11.2008г.е одобрена пазарната оценка на училището за 500 хил.лв. /предложението на общинския съветник Дамян Дочев/,т.к. беше определена много по-ниска оценка.На ръба за закриване беше и ЦДГ,но с общите усилия от моя страна,от страна на родителите, на общината и на общинските съветници нашите деца са на детска градина.

С удоволствие споделям, че в пенсионерския клуб кипи активен,културен живот. Певческата група „Кехлибар" има постоянни изяви на местно, общинско, областно и национално ниво подплатени с много грамоти и награди. Спонсори са: фирма"Ованесови"и фирма „Вегал". Но,голяма грижа са ми младежите,които нямат свой клуб,тревожи ме поведението на тийнейжърите,които не опазват околната среда.Затова трябва да мислим заедно и в тази насока.

- Какво остана недовършено от започнатото?


- Подстъпите на моста /единият от 4-те е разкрит още юни месец/, за които са изпратени документите до МС и се очакват средства за ремонт на същите,това е уверението от страна на кмета на общината г-жа Матеева. В ход е разработването на два проекта по програмата:"Развитие на селските райони" - единият е за рехабилитация на културният дом,а другият е за подобряване и обогатяване екстериора на парковото пространство пред сградата на културния дом,за да се придаде естетически облик на центъра на нашето село. Имаме проблем и с трафика на тежкотоварните автомобили ,чийто тонаж надвишава товароносимостта на пътя ,а от там се нарушава целостта на пътната настилка,улягане на жилищните сгради покрай пътя. Писмено съм уведомила областният управител - г-жа М. Димова, началникът на РПУ Две Могили,началникът на ДАИ гр. Русе ,кмета на общината - резултатът - беше направена проверка на 10.07.2008 г.,но след известно време отново продължиха да се движат тежкотоварните автомобили.

Има още какво да се направи в посока на инфраструктурата в селото.Имаме доста улици които са в окаяно състояние,а те не са малко,тъй като от доста години не е правен ремонт.Подала съм в общината три улици за ремонт,които ще бъдат включени в проект по програмата"Развитие на селските райони".

На дневен ред е направата на спирка в центъра на селото,за която сега съм получила отговор на докладната ми до г-жа Матеева от гл. архитект Пл. Маринов, че автобусната спирка може да бъде изградена между пощата и чешмата,т.к.спирката която я имахме е продадена и е частна собственост. А другите две спирки са в окаяно състояние,които се нуждаят от ремонт или подмяна.

Трите лица на българската национална гордост са : читалището,училището и църквата.Читалище имаме още,за голямо съжаление училище нямаме вече,а по ирония на съдбата от 40 години имаме съборена църква/строена 1933 г.,както я наричаме новата /,която е в окаяно състояние и има опасност от срутване/ За сега съм водила само разговори с митрополията,но се надявам и съм убедена,че с общи усилия трябва да го разрешим този проблем.

- Как работите с екипа си? Има ли уволнения? Спазвате ли принципите на прозрачност и почтеност, които политическа партия ГЕРБ заложи в своята програма на местните избори?

- Екипът с който работя, прави всичко възможно и насочва усилията за ефективно свършена работа, за доброто и навременно обслужване на населението. Спазват се принципите на безпристрастност, почтеност, законност, зачитане на морала в служба на обществения интерес.Хората да получават максималното,което зависи от местната власт.

- Разкажете как стоят нещата с бюджета на селото? Свързвате ли двата края?

- Събираемостта на данъците до месец ноември е следната:
1.Данък сгради - облога е 1900 лв.
- събрани 1256 лв.
Недобор - облог е 535 лв.
- събрани 230 лв.
2.Такса битови отпадъци - облога е 7375 лв.
- събрани 5073 лв.
Недобор - облога е 3135 лв.
- събрани 1406 лв.
3. МПС - облога е 4724 лв.
- събрани 2397 лв.
Недобор - облога е 4000 лв.
- събрани 1128 лв.


Причината за по-малко не събрани недобори е,че до 2006 г.спрените от движение превозни средства не се плащаха,а от 2007г. се плащат, но гражданите не знаят за тази промяна.

Нагласата на екипа на кметството Красен е да продължим започнатото с помощта на общината и на общинския съвет,чрез обосновани,логични и последователни действия в името на добруването на красенчани.

Пожелавам на моите съселени да са здрави,по задружни и да ме подкрепят във всички мои начинания,за да стане селото ни райско кътче от европейки тип. Смятам и съм убедена,че заедно можем много.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: