Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Интервю с кмета на Николово Марийка Генова по повод 1 година от началото на мандата й
Автор: Екип Ruse24.bg 10:00 / 10.12.2008Коментари (0)789
©
- Г-жо Генова, какво се случи за тази една година от началото на мандата Ви като кмет на село Николово?

- Добра или лоша е тази една година не мога да дам точно определение. Моите съграждани ще дадат оценка. Но мисля, че няма да отрекат - това бе Година на Открито Управление, както предвижда една от основните точки в програмата на ГЕРБ. Една година е малък период, но това е един натрупан опит. Той дава възможност да се направи анализ на стореното и изводи за по-нататъшното управление, както и проверка на моите възможности, на екипа, с който работя и на посоката, по която съм избрала да се върви занапред. Година със своите сполуки, но и година с грешки и разочарования.

- Какво заварихте при встъпването Ви в пълномощията на кмет?

- Заложих на принципа да има приемственост и надграждане на умения за работа в екип и на работата с гражданите като прозрачност, откритост и доверие. Изцяло да съм обърната към нуждите на общността. И най-вече да се залага на изграждане на една по-дългосрочна стратегия за местно развитие, а не да се решават само еднократно и частично локални проблеми само от днешния ден. Без идеи за перспектива и местно развитие. Мисля,че това е нещото, което допринесох в метода и стила на управление за разлика от предишното управление. Може понякога да изтича като пясък в ръцете някакъв дребен проблем наложен от днешния ден, но по-важно е да се запази посоката, ПЪТЯ. Така чакането и усилията си заслужават и хората на Николово го заслужават.

- По повод 100 дни от Вашето управление направихте отчет за стореното. Това се случи в началото на тази година. Какво се случи оттогава досега?

- Много положителни промени, според мен. Изградихме паркинг с площ 750 кв.м., приключи ограждението му и това на детската площадка. Под него има нов отводнителен канал. С това ще се разреши проблема с голямо движение на автомобили, на товаро-разтоварни дейности, пешеходци и ще се избягнат възможни злополуки. Този безплатен паркинг в центъра на селото ще осигури безопасността на деца и хора.

Реализирахме І-ви етап от обновяването на административния център на селото: полагане на кабели и стълбове- паркови осветителни тела за осветление. В момента се изготвя цялостен работен проект за неговото осъществяване през следващата година.

Факт е новият отводнителен канал за отвеждане на отточни води, дадена е нова нивелация и е извършено възстановяване на селска чешма Липник;Това даде нови възможности на този терен да се използва за обществени нужди и се отстрани едно сметище в самия център на селото. Извършено е почистване и подравняване на терена около чешмата - към 2 дка. с цел изграждане -възстановяване на спортна площадка с цел затревяване за изграждане на футболно игрище на малки вратички и за баскетбол. Почистен е и подравнен теренът по главната улица при паметника. Изцяло са преасфалтирани 2 улици в крайно лошо състояние при скромен бюджет. Средствата са същите като през 2007 г., което при голямото поскъпване на материали,горива и т.н. бе единствено възможно в тези рамки да се осъществи. Факт е подмяната на осветление по улиците - досега двуфазово. Остава през този месец работа и в останалите най-приоритетни и проблемни места в селото.

Извършен е и ремонт и реконструкция на покривните пространства на училището и читалището .Взаимно се подпомагахме при поставяне на проблемите на тези институции пред общината. В начален етап е обновяването и възстановяване на Младежкия дом и ремонт на сградата на кметството, за да отговаря на изискванията за обществена сграда.

- Какво става със собствеността в селото? Ще има ли търг за бившето училище?

- По моя инициатива ще има търг за старото училище в кв. Липник /предстои търг декември/, а за училището в Гагаля предстои споразумение с Регионалния исторически музей в Русе. Това са начините да се подобри инфраструктурата в населеното място, да се реализират успешни инвестиционни намерения и открият работни места. Проведе се успешно търг за стопанисване на орехова и лескова гора. Предстои изясняване собствеността на ореховата гора в началото на селото. Защото трябва да имаме грижата не на управляващи, а на добри стопани. А и това основно ще подобри местния бизнесклимат.

- Какво се случва с река Сараджийска след наводненията преди повече от година?

- В момента тече нов етап от това почистване. Едва в края на т.г.,но Общината и дирекцията по бедствия и аварии предвиждат през следващата година да се бетонира една част от канала - като І-ви етап от цялостната му реализация. Този начин е по-надежден за финансиране от фондовете по екология.

- Кои са големите и обществено значими проекти за Вашата общност, които произтичат от най-сериозните нужди и проблеми и са в процес на подготовка за реализация?

- Няма жител на селото, няма и специалисти,които да отрекат, че най-големият общественозначим проблем на селото е окаяното състояние на водоснабдителната и преносна инсталация и липсата на канализация. Всеизвестно е в средите на ВиК ООД - Русе, че водоснабдителната мрежа в Николово, най-голямото село в Русенски регион, е в най - лошо състояние в общината. Битовите отпадъчни води на селото и липсата на канализация за поемането и пречистването на същите създават проблеми. Изграждането на канализационна инфраструктура и пречиствателна станция за отпадъчни води ще реши проблема не само на селото, но и изискванията на европейското законодателство за опазване на околната среда. Защото такова голямо населено място, с вилна зона от около 700 имота край него и зоната за отдих "Лесопарка" прави този проблем не само локален, но и застрашава екологията на района на общината, чиято неразделна част сме и ние. Защото опазването на околната среда пряко е свързано с растежа на населението. Полагам големи усилия ,търся подкрепа от кмета на Общината, от общински съветници, от съмишленици, хора на бизнеса Николово задължително да влезе в следващата сесия при кандидатстването на общината по ОП "Околна среда" - Оперативна ос 1 за "Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води". Николово като тип населено място, ситуацията с нуждите и проблемите които има, проектната готовност напълно съвпадат с приоритетите за кандидатстване по тази оперативна програма за финансиране. Друго решение би било престъпно и нехайно. Освен това проектната готовност е на много добър етап: напълно е готов работният проект по В и К, който е интегриран с идеен проект за канализационната мрежа и пречиствателните съоръжения. Определен е терен в т.н. местност "Мочурище" - язовирът след сметището в Гагаля. В момента се извършва вкарването на терена в ПУП и смяната на предназначението му, за да имаме съответствие за кандидатстване. Готови сме да направим обществена кампания за поставяне и разрешаване на този проблем. Николово го заслужава, както по законосъобразност, така и по целесъобразност. Ние трябва да бъдем на дневен ред и да се надяваме, че няма да ни изпреварят някои други неочаквани "приоритети".

- Какви са основните пречки, които срещате в работата си?

- Много са. На първо място - субординацията между институциите; Финансовото обезпечаване на заложените приоритети в работата за 2009 година могат да не бъдат одобрени в общинския бюджет поради финансовата нестабилност. На този етап Николово не присъства в общински проекти за развитие и финансиране от ОП. Кметът на селото задължително трябва да участва в комисии по общинска собственост.

- Какви са основните бъдещи насоки за развитие през следващата 2009 г.?

- Предстои оформяне на административния център с полагане на ново покритие, пешеходна зона, парково оформяне, алеи, пейки и перголи, шадраван. Направено е искане за изграждане и ремонт на спортна зала и стадиона. Искам да създам младежки център за информация и дейност. Ще продължи почистването на двата гробищни парка. Ще извършим полагане на нови тротоарни плочки в центъра /между спирката и "Мигети"/. Ще има нови детски площадки - в двора на здравната служба - Гагаля и в центъра - пред сградата на Наркоопа. Моя грижа е да има осветление на спортната площадка в училището. Налага се създаването на обществен съвет в помощ и коректив на местната власт. Искам да се подобрят отношенията с общинската власт и централните ведомства. В бъдеще ще се включим в проект по ТГС и т. н.

- Спазвате ли принципите на прозрачност и почтеност, които политическа партия ГЕРБ заложи в своята програма на местните избори?

- Да. Спазват се принципите на безпристрастност, почтеност, законност, зачитане на морала в служба на обществения интерес. Хората получават максималното, което зависи от местната власт и финансовите ни възможности.

Нагласата на екипа на Николово е да продължим започнатото с помощта на общината и на Общинския съвет чрез обосновани, логични и последователни действия в името на добруването на николовчани.

Пожелавам на моите съграждани да са здрави, задружни и да ме подкрепят във всички мои начинания, за да стане селото ни райско кътче от европейки тип. Смятам, че заедно можем много.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: