Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Борово: Кандидатствали сме с 21 проекта по оперативни програми за година
Автор: Екип Ruse24.bg 12:02 / 16.11.2008Коментари (0)219
Интервю с д-р Иван Попов - кмет на община Борово по повод кандидатстване на община Борово с проекти по оперативните програми

Въпрос: Колко проекта досега е подала община Борово по оперативните програми у нас?

Д-р Иван Попов: - 21 за една година. Това не се е случвало при предходните ръководства на общината и в хода на 1 цял мандат. А готвим още. Обаче не стигат хора, а при ниското заплащане няма и желаещи. Необходими са средства за заплащане на външни консултански фирми. Как обаче да заплатим, след като в нашия бюджет за проектиране за годината са заложени не повече от 20 000 лева?!

7 са изпълнените проекти за 1 година. 10 са асфалтираните улици, 1 мост е направен, а е укрепено 1 дере. Ремонтирана е ЦДГ „Славейче" и т. н. Аз съм доволен, защото през първите 6 месеца се учихме, а през вторите - вече реализирахме наученото.

Въпрос: - Какво се случва по ОП Административен капацитет?

- 4 проекта са в идеен замисъл. До края на годината ще се подаде 1. Засега няма да дам информация.

Въпрос: Какво се случва с Интегрирания воден проект на общината ? В община Русе той вече стартира.

- Одобрена е техническа помощ за Интегриран воден проект на територията на общината на стойност 900 000 лева. Специално в конкретния случай става въпрос само за град Борово. Техническата помощ ще послужи за реализиране на ВиК - канализация и пречиствателна станция. В момента сме дали обявление в Европейски вестник за консултант и изпълнител на ВиК и строителство. Проектна готовност за извършване на строителна дейност имаме за около 2/3 от територията на град Борово.

Самият град в момента няма канализация и гражданите ползват септични ями.

Въпрос: - Каква пречиствателна станция?

Д-р Иван Попов: - През 2003 година започна строителството. Сега то е спряно, защото изтече много време и проектът се приема за морално остарял. В момента спешно се налага търсене на консултантска и проектантска фирма за направа на нов проект. Той е морално остарял. МОСВ няма да позволи да се дадат пари за тази стара техника...

Строежът е на ниво основи. Има допусната грешка. Появили са се подпочвани води. Променено е трасето и е правен проект за защита от подпочвени води, набивани са пилоти... Откакто аз съм кмет там не се работи.

Въпрос: - Има ли някакви забележки по самия проект от министерството?

- Не. Преди няколко дни излезе официалната информация по въпроса. Няма още известие в общината.

Въпрос: - Разкажете и за други проекти в общината.

- Одобрен е проект за основен ремонт на основното училище в Обретеник. Той бе за близо 800 000 лева. За първи път се сблъсквам с такова нещо. Проектът е класиран, но няма да получи пари. Министерството на образованието няма пари. Иначе правилата са спазени и сроковете - също. Избрани са други проекти.

Сградата на ОУ „П. Р. Славейков" е стара, масивна, двуетажна с РЗП 500 м2.

Нов тип на обучение ще се реализира за децата от 1 до 4 клас в училищата. От него ще има полза и за други общини у нас. В него участват 3 учебни заведения. Скоро ще бъде завършен.

Имам съставен акт и наложено наказание за един спечелен проект. Едното министерство разреши да увелича срока на договора, за да усвоя 500 000 лева, а другото - не. Даже ме глоби и чакам наказателното постановление. Актът е от 1 000 до 10 000 лева на кмета и до 50 000 лева на общината. Пълен абсурд!

Въпрос: Какво става с дома за деца в Брестовица?

- Той съществува в момента и има капацитет 96 деца. Понастоящем там са подслонени 90. Той обаче е със статут на Дом за деца, лишени от родителска грижа. По - голяма част от тях обаче са с увреждания по подобие на дома в Могилино. Налага се промяна, за да получим повече средства за издръжка. Вече е направено предложение до социалното министерство.

Чрез Асоциацията на дунавските общини кандидатстваме за оборудване на педиатричен кабинет в Дома. Там работи 1 медицинска сестра. Тя ще се труди при по - добри условия с купуване на нова техника и оборудване за 40 000 лева. Иска се дофинансиране от община Борово.

Въпрос: - Как прилагате принципите на ПП „ГЕРБ" на местно ниво. Вие бяхте избрани с подкрепата на най- голямата дясна партия у нас?

- Аз нямам какво да крия по отношение прилагането на принципите за откритост и прозрачност в управлението. Всичко, което до момента се прави в общината, няма човек, който да не го знае от цялата администрация. Структурните промени бяха минимални, а не съм съкратил нито един човек по политически причини. Цветан Цветанов - лидерът на ГЕРБ, одобри това. Трябва да оправдаем доверието на всички хора, които са гласували за мен и нас. Те не са само от ГЕРБ. За мен е важен жестът, с който изразяваме всеки път уважението си към избирателите.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: