Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Мартен отговори на 12 актуални въпроса, зададени от общински съветник
Автор: Екип Ruse24.bg 14:42 / 17.11.2009Коментари (0)909
©
Момент от срещата
В понеделник в клуба на политическа партия ГЕРБ в Мартен се проведе среща на общинския съветник от ГЕРБ Веско Маринов, членове и симпатизанти от ГЕРБ и Синята коалиция с кмета на град Мартен Тодор Георгиев.

Поводът бе поставени през месец октомври при друга подобна среща в писмена форма 12 актуални въпроса от страна на г-н Маринов, които засягат настоящето и бъдещето на града.
Жителите на Мартен от месеци страдат от многократно спиране /за по 10 - 15 минути/ на електрозахранването, вследствие на което има много повредени електроуреди - компютри, хладилници, телевизори и др. Въпреки това кметът посочи, че е провеждал разговори с местния техник и регионалното представителство на Е.ОН България, които му съобщавали всеки път, че по аварията се работи някъде. Гражданите обаче недоволстват заради причинените им имуществени вреди. За целта кметът ги посъветва да се обръщат към Е.ОН. Въпреки всичко възникна предложение в ел. таблата да се поставят уреди, които да засичат времетраенето на прекъсването, за да има възможност за доказване при предявяване на искове към фирмата.

Попитан кога новопопостроената оранжерия ще продължава да развъжда бяла пеперуда, Георгиев обяви, че от година и половина двете оранжерии не изхвърлят растителните си отпадъци на досега съществуващото сметище на града. Стриктно се спазва и контролира изпълнението на кметската заповед и няма констатирани нарушения. По този начин се намалява възможността да се разпространява пеперудата в дворовете на гражданите. Това е крайно недостатъчно, каза кметът, но е една от мерките, взети от кметската управа.

Пътните знаци в Мартен липсват, а това създава предпоставки за ПТП. Според кмета техният брой не е задоволителен. През 2008 година в докладна записка до кмета на общината и ОП „Пътно поддържане" има направена заявка за 45 пътни знака за регулиране по най - натоварените улици. Въпреки многократните настоявания на кмета на Мартен пред ОП поръчката все още не е изпълнена. Има обещание, че до 20.11.2009 г. Изпълнението ще бъде на 50%. В същото време съседното село Сандрово още в първите 2 - 3 месеца от мандата на тамошния кмет се сдоби с пътни знаци на всяко кръстовище, отбеляза В. Маринов. А Мартен още чака. Направена е поръчка и за улични табели и карта за улиците на града. Те би трябвало да бъдат поставени до края на месец декември, но градът не може да плати през 2009-а. Средствата са блокирани, обяви кметът. 7 000 лева ще се отделят за табели като в Русе сега.

Изоставените автомобили /камиони, автобуси/, строителни материали по улиците създават огромни предпоставки за ПТП в Мартен. Има заповед на кмета за премахването им. Многократните предупреждения на нарушителите обаче не са дали резултат. Гражданите посъветваха кмета да ги санкционира с помощта на СЗ КООРС. В източната част на града се отглеждат животни. Там се натрупва оборски тор, който мирише, но периодично се изхвърля на нивите. Не може да се създаде депо за животински торове, тъй като в Мартен се отглежда малък брой животни, обяви кметът. Обещано бе да не се допуска струпване на торове до фермите.

Веско Маринов и събралите се граждани се възмутиха, че от години съветват кмета да вземе мерки да се изрежат дърветата /кайсии/ по улиците, за да има по - добра видимост за водачите на МПС и проходими тротоари за пешеходците.
Кметът отвърна, че с работниците по СПОЗ периодично се подрязват дърветата по улиците, където клоните пречат на почистващите машини на „Астон сервиз". Тази есен, след опадане на листата, ще се подрежат клоните по улиците „Александровска", „България", „"Христо Ботев", „Видин", „Бачо Киро" и „Бузлуджа". Същото важи и за други улици.

От 10 години се говори за реконструкция и поддържане на парка. Това е мястото, където децата могат да спортуват, а майките да разхождат малките си деца. Не на последно място стои темата с възстановяване на футболния тим.

Кметът сподели, че поддържането на парка и стадиона им създава големи затруднения. Всяка пролет с помощта на ОП „Паркстрой" се почиства подраста, почистване на сухите клони и премахване на изсъхналите дървета. Поставени са 15 бр. пейки по главната алея. Направени са ограждения на контейнерите около блоковете. През лятото е трудно да се поддържа парка, защото кметството не разполага с работна ръка. Хората по програмите на СПОЗ са крайно недостатъчни за почистването на града.

Поддръжката на стадиона в последната година се облекчила, защото можело машинно да се окосява. Две години виси заявката до общинския бюджет за пари за възстановяване на съблекалнята. В същото време в съседно Сандрово стадионът е дискован и презасят. Игрището е ползвано и от мартенчани при футболни срещи. Така е станало и на последния сбор на селото. За футболен отбор са нужни поне 10 000 лева годишно.
Голяма част от блоковите пространства са се превърнали в неугледни зони заради изградените там маркизи или създадени зеленчукови градини, които не се поддържат редовно, от живущите там, недоволстват други жители на Мартен. Те предлагат там да се оформят зелени зони, както е в нормалните европейски държави. Кметът разчита на общинския съветник В. Маринов да се оформят там тези площи, които да се поддържат с машинно окосяване.
В. Маринов счита, че не се прави нищо за превенция на детската престъпност. Изнесени бяха данни, че в училището са станали наскоро зулуми то запои на младежи, правени са тайно порно снимки и др. пакости. Самото училище впечатлило общинска комисия преди време, която попитала дали не е закрито. Хората поискаха там да се постегне оградата, да се премахне опасна постройка в двора, да се заключва нощно време и да има видеонаблюдение. За кмета превенцията се състои в беседи и лекции от полицаите от полицейския участък в града.

Мартенчани настояха кметът да проведе още веднъж разговор с директора на ОД на МВР - Русе, за да има полицаи в града 24 часа в денонощието. Сега 8-те служители в новия полицейски участък там имат нормално работно време и не дават дежурства, обявиха събралите се. А това предпоставя криминални прояви.

Един от най-наболелите въпроси е с присъствието на лекари 24 часа в града с над 5 000 жители. Сега лекарите премахнали стационарния телефон в службата, което затруднява пенсионерите да ги търсят на мобилните. Нощем те не осигуряват присъствие, а насочват хората да търсят „Мобилмед". Вариант има и той вече е измислен за осигуряване на денонощна доболнична помощ дори от фелдшер. Това ще стане с помощта на Маринов.

Общинският съветник съобщи, че проблемът със закриването на сметището в Мартен може да се реши с временни претоварни станции. Този опит е почерпен от Гюргевско и други европейски държави. Там отпадъците ще стоят до извозването им на регионалното депо, а хората ще бъдат облекчени значително. Комисия понастоящем проучва терени и работи по темата. Най - рано изграждането може да се случи в средата на лятото на 2010 година.

Гражданите поставиха още проблема с целесъобразното изразходване на средства - за ремонт на селския площад и шадравана там, за липсата на работеща радиоточка, за изграждане обходен път на Мартен, за да не минават тежкотоварни камиони на петролни фирми през града. Не на последно място бе засегната темата с изграждането на пречиствателната станция и канализация. Оказа се, че районът на КТМ няма пречиствателна станция и работата на фирмите с хиляди заети там може да се затрудни сериозно през 2010 година, защото мартенската пречиствателна станция не включва в капацитета си отпадните води на КТМ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: